DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 48-jarige Hagenaar. Hij zou zich hebben beziggehouden met de handel in softdrugs, witwassen, de voorbereiding van handel in harddrugs en geprobeerd hebben een semi-automatisch vuurwapen te verkopen. Het bewijs tegen de verdachte kwam uit de gekraakte berichtendienst Encrochat.


Vanaf het Encrochataccount waar het in deze zaak om draait worden gesprekken gevoerd met 48 andere gebruikers. In totaal worden er 29.068 berichten verstuurd. Daarin wordt uitgebreid gesproken over het leveren van drugs, in elk geval softdrugs. Over harddrugs wordt ook gesproken, maar daarvan zijn alleen voorbereidingshandelingen van handel bewezen, vindt het Openbaar Ministerie.

Verder is in de berichten te zien dat wordt geprobeerd een semi-automatisch vuurwapen te verkopen. Voor 2.500 euro mag de ander het komen ophalen.

Account van verdachte
De verdachte ontkent dat het Encrochataccount van hem is. Toch staat dat volgens het Openbaar Ministerie wel vast. In de ruim 29.000 berichten die met het account zijn verstuurd, deelt de gebruiker een enkele keer gegevens van zichzelf. Het telefoonnummer en huisnummer die worden genoemd, zijn van verdachte.

Uit alles blijkt dat de verdachte al langer met zijn handel bezig was. 'Er ontstaat een beeld dat niet past bij iemand die net begint. Dit beeld past alleen bij iemand die al jarenlang bezig is, die een netwerk heeft, die weet hoe het reilt en zeilt.'

Het Openbaar Ministerie eiste 3 jaar cel. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.