DEN HAAG - Slingerend en onnodig langzaam over een N-weg, onder invloed van lachgas. Een 25-jarige man uit Zoetermeer bracht op 8 april het andere verkeer behoorlijk in gevaar. Hij werd vandaag als eerste in Den Haag berecht volgens een nieuwe wet, gericht op mensen die zich schuldig maken aan "roekeloosheid in het verkeer". In de volksmond: "verkeershufters".


De verdachte slingerde op 8 april met 30 km/u over de beide rijstroken van de N470, terwijl hij met van alles bezig was. Onder meer zijn telefoon en een ballon lachgas had hij in zijn handen. Levensgevaarlijk voor ander verkeer, dat daar gewoon met de toegestane 70 km/u kwam aanrijden. De man had de pech dat een van de andere verkeersdeelnemers een agent in een onopvallende auto was.

De agent zette de verdachte aan de kant en merkte meteen dat die onder invloed was. Hij had kennelijk net een shot lachgas binnen, want hij reageerde verdwaasd en viel bij het uitstappen tegen zijn auto aan.

Meer geluk dan wijsheid
Sinds begin dit jaar is een nieuwe wet van kracht die maakt dat weggebruikers die zich roekeloos gedragen zwaarder kunnen worden gestraft, ook als ze geen brokken maken. Voordien zat er nog een flink verschil tussen straffen in zaken waar het wel of juist niet was misgegaan. Terwijl het vaak meer geluk dan wijsheid was als er geen ongelukken waren gebeurd.

Ook in deze zaak is dat aan de orde, vindt de officier van justitie. Door het gedrag van verdachte is een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Zijn gedrag was onvoorspelbaar, waardoor anderen - die harder reden - plots moesten remmen of uitwijken. Dat er niemand op een andere auto is gereden, mag een klein wonder heten.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 weken en een rijontzegging van 9 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.