DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft maandag en dinsdag in totaal vijf verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris voor hun betrokkenheid bij de rellen in Den Haag afgelopen weekend. Hun voorarrest is met 14 dagen verlengd. Woensdag worden nog eens zeven verdachten voorgeleid.

Zaterdag aan het eind van de middag liep het op en rond de Fruitweg in Den Haag uit op ongeregeldheden toen een groep probeerde een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in een zalencentrum te verstoren. De politie was aanwezig om dat te voorkomen, waardoor de agressie zich richtte tegen de mobiele eenheid. Sommige relschoppers bleken slag- en steekwapens bij zich te hebben. Er werden stenen gegooid, vernielingen aangericht en voertuigen in brand gestoken. Vijftien politiemensen raakten gewond.

Het onderzoek naar de identiteit van de relschoppers is in volle gang. Op zaterdagavond werden al de eerste dertien verdachten aangehouden. Vier van hen zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het gaat om vier mannen tussen de 19 en 36 jaar, afkomstig uit Rosmalen, Maastricht, Amsterdam en De Goorn. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met 14 dagen verlengd.

Zeven andere verdachten zullen op woensdag worden voorgeleid. Het Openbaar Ministerie heeft één verdachte op vrije voeten gesteld, hij blijft wel verdachte. Over het voorarrest van één andere verdachte wordt later nog beslist.

Opruiend filmpje

Maandag is al een 28-jarige man uit Rotterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij werd op vrijdag 16 februari aangehouden op verdenking van opruiing tot geweldpleging. Hij riep samen met anderen in een online video op geweld te gebruiken rond de bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in het zalencentrum. Naar aanleiding van het filmpje is op 15 februari een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dat heeft de volgende dag geleid tot zijn aanhouding. Meer aanhoudingen vanwege de video worden niet uitgesloten.

Op basis van eerdere ervaringen was al besloten om de beveiliging rondom de bijeenkomst afgelopen zaterdag te verhogen. Het filmpje gaf geen nieuwe informatie over het dreigingsbeeld en bevestigde dat alleen maar. Het gaf wel de mogelijkheid van een strafrechtelijke interventie vooraf.

Onderzoek naar relschoppers

Het onderzoek naar de geweldsexplosie is in volle gang. Een Team Grootschalige Opsporing van de politie onder leiding van een officier van justitie richt zich nu op de identificatie van relschoppers, maar ook op wat eraan vooraf is gegaan.

Voor dit onderzoek is een grote hoeveelheid beeldmateriaal gevorderd op en rond de Fruitweg. Mensen die zelf filmpjes of foto's hebben van de rellen, kunnen die delen met de politie. Dit kan helpen de relschoppers te identificeren. Mensen die schade hebben ondervonden, kunnen aangifte doen.