DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 24 voorwaardelijk en 2 jaar proeftijd en reclasseringsvoorwaarden geëist tegen een 26-jarige man uit Den Haag die zich in 2017 heeft aangesloten bij de YPG in Syrië.


Verboden

De officier van justitie van het Landelijk Parket (OM) benadrukte in zijn requisitoir vandaag dat het verboden is voor Nederlandse burgers om uit te reizen naar het strijdgebied en deel te nemen aan de gewapende strijd. Ook als wordt aangesloten bij milities, zoals YPG, die tegen het kwade IS hebben gestreden. “Op dergelijke misdrijven staan in Nederland hoge straffen, gevangenisstraffen.”

Afgereisd naar Syrië
De verdachte is in 2017 naar Syrië afgereisd. Hij heeft volgens het OM deelgenomen aan de strijd om Raqqa en bewapend de wacht gehouden. Verdachte was één van de buitenlandse strijders in het Internationaal Vrijheidsbataljon (IFB) van de YPG (Yekîneyên Parastina Gel). De YPG is een Volksbeschermingseenheid van overwegend Koerdische strijders en ook buitenlandse strijders, die tijdens de Syrische burgeroorlog in Noord-Syrië streed tegen (onder meer) IS. Volgens het OM heeft de verdachte in de periode van 27 mei 2017 tot 26 mei 2018 deel uitgemaakt van de YPG.

Het OM verwijt de verdachte voorbereiding van doodslag in die periode. Hij heeft automatische vuurwapens voorhanden gehad, waarmee mensen ernstig verwond of gedood kunnen worden. De tweede verdenking is verboden wapenbezit in diezelfde periode.

Chats, afbeeldingen en televisie-interview
Er zijn op de in beslag genomen telefoon van verdachte veel chats aangetroffen waaruit duidelijk blijkt dat hij als strijder onderdeel uitmaakte van het YPG in de strijd om Raqqa. Ook zijn meerdere afbeeldingen aangetroffen waarop de verdachte staat in legeruitrusting en met in zijn handen een automatisch vuurwapen. Op zijn legerkleding staat een embleem van het IFB.

De officier van justitie verwees vandaag in zijn requisitoir bovendien naar een interview bij de televisierubriek EenVandaag, dat op 22 september 2017 is uitgezonden. In dat interview vertelt de toen 23-jarige verdachte, die zichzelf “Andok” noemt, dat hij meevocht in de strijd om Raqqa en dat hij de wacht hield. De verdachte heeft vandaag op zitting verklaard dat hij degene was die werd geïnterviewd.

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak over twee weken, op donderdag 11 maart.