ZOETERMEER - Drie jaar cel. Dat eiste het OM vandaag tegen een 28-jarige Zoetermeerder. Hij wordt er onder meer van verdacht op vrijdag 23 oktober 2020 de goudinkoop aan de Dorpsstraat in diezelfde plaats te hebben overvallen.


Die dag zag een medewerker van de goudinkoop een man in zwarte kleding, met pet op en een mondkapje voor de winkel binnenkomen. Hij hield een sieradendoosje vast. Toen de medewerker hem wilde helpen, trok de man een mes en riep om geld. Er ontstond een worsteling waarbij de medewerker het mes op de keel gedrukt kreeg. De man deed een graai in de kassa en ging er vandoor.

Het daarop volgende politie-onderzoek leidde naar de 28-jarige Zoetermeerder. Diens DNA is aangetroffen op het mes dat achterbleef bij de goudinkoop. Op het sieradendoosje (dat eveneens achterbleef) zaten vingerafdrukken van een huisgenoot van de 28-jarige. In zijn woning is kleding aangetroffen die matcht met de camerabeelden en de getuigenverklaring van de overval. Bij de zoeking is ook een balletjespistool gevonden dat sterk lijkt op een echt vuurwapen. Dit geldt als verboden wapenbezit.

Witwassen
De Zoetermeerder wordt verdacht van nog meer strafbare feiten. Zo is zijn rekening gebruikt voor het doorsluizen van geld dat via Whatsapp-fraude verkregen was. Twee personen waren daarbij voor duizenden euro’s opgelicht. Iemand had zich ten onrechte voorgedaan als hun zoon of dochter die in geldnood zat. Zij maakten geld over naar de rekening van de Zoetermeerder waarvan het contant werd opgenomen.

Volgens de verdachte was hij zijn bankpasje kwijtgeraakt. Opvallend is wel dat hij dat nooit gemeld heeft. De officier van justitie geloofde hem dan ook niet. Die stelde dat de verdachte zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Hij eiste 36 maanden cel tegen de Zoetermeerder.

De uitspraak is over twee weken.