DELFT - Afgelopen mei moesten in het holst van de nacht drie flatwoningen aan de Delftse Vulcanusweg worden ontruimd. Voor één daarvan was op de galerij een verdacht pakketje aangetroffen waar lange draden uitstaken. Het bleek te gaan om een explosief. Vandaag stond een 22-jarige Rotterdammer hiervoor voor de rechter. Hij wordt verdacht van plaatsing van de bom.


Een bewoner van de bewuste flat hoorde op dinsdagochtend 31 mei rond 3.15 uur een geluid bij de voordeur. Hij ging naar het raam en zag iemand op de galerij. Toen hij de deur openmaakt, rende een persoon weg via de brandtrap.

Bij de voordeur op de galerij zag de bewoner een pakket liggen, omwikkeld met duct-tape waar meterslange draden uitstaken. Hij vertrouwde het niet en belde de politie. Die schakelde de Explosieven Opsporing Dienst in om het pakket te ontmantelen. Daarin bleek 620 gram flitspoeder te zitten, een explosief mengsel dat ook in vuurwerk wordt gebruikt. De EOD heeft het explosief ergens anders tot ontploffing gebracht.

DNA

Op de galerij had de vluchtende persoon een schaar en een plastic tas achtergelaten. Daarop trof de politie vingerafdrukken en DNA aan die een match gaven met een 22-jarige Rotterdammer. Ook bleek dat zijn telefoon op dat moment naburige zendmasten had aangestraald.

Op 23 augustus werd de verdachte Rotterdammer aangehouden. Bij de doorzoeking van zijn woning vond de politie ook een grote hoeveelheid vervalste bankbiljetten. Sindsdien zit de verdachte in voorarrest.

Zwijgrecht

De man beriep zich tot vandaag op zijn zwijgrecht, maar bekende op zitting schuld. Alleen was het nooit zijn bedoeling geweest om de bom echt tot ontploffing te brengen, aldus de Rotterdammer. Het was alleen van plan geweest om met de plaatsing angst aan te jagen.

Ongeloofwaardig, zo oordeelde de officier van justitie: “Allereerst heeft de verdachte tot vandaag gewacht met deze verklaring. En waarom zaten er dan meterslange ontstekingsdraden aan het explosief?” Ook benadrukte de officier de verwoestende kracht van de bom die volgens hem levensgevaarlijk was en minstens vergelijkbaar met een handgranaat.

Motief?

De achtergrond van de plaatsing van de bom is nooit opgehelderd. Noch de verdachte, noch de bewoners van de flatwoning hebben daarover willen verklaren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.