DEN HAAG - "Kunnen jullie niet kappen met die kanker noodverordeningen, meneer Rutte? Anders gaan er bommen af." Met deze en andere bedreigingen belde een 48-jarige Alphenaar op donderdag 25 maart 2021 met de Tweede Kamer en met 112. Daarop werd de Tweede Kamer ontruimd. De man uit Alphen aan den Rijn werd nog dezelfde dag aangehouden voor bedreiging met een terroristisch oogmerk. Hij bekent en zegt het niet eens te zijn met de coronamaatregelen. Vandaag hoorde hij 300 dagen celstraf waarvan 150 voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur tegen zich eisen.


Die dag werden de meldkamer van de Tweede Kamer en ook 112 verschillende keren gebeld door een man die een stroom bedreigingen uitte. Zoals:

- "We hebben een pakketje geplaatst en deze gaat over een uur af";
- "Als jullie niet kappen met die kut Tweede Kamer met die kut noodverordening gaat de bom erop";
- "Ja, als jullie het niet gaan veranderen die regels, dan gaan net als Amerika aanvallen bij jullie met bommen en granaten";
- "Ja, de meeste Tweede Kamer hebben allemaal vrouw en kinderen, kijken maar over je schouders want die zijn ook niet meer veilig hahaha."

Nog diezelfde dag hield de politie de verdachte aan en sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis.

Veel impact

Op zitting benadrukte de officier van justitie vandaag de gevolgen van de telefoontjes: "Een eenvoudig belletje, maar met veel impact. De Tweede Kamer is direct ontruimd. En het nieuws was ook direct in alle media. De verdachte is het niet eens met de coronamaatregelen. Als je het oneens bent met beleid, kan je in Nederland stemmen of demonstreren. Dit is niet de manier. De verdachte heeft geprobeerd angst aan te jagen en het politieke proces onder druk te zetten. Dat maakt dit tot een bedreiging met een terroristisch oogmerk."

De Alphenaar wordt ook nog verdacht van het bedreigen van supermarktpersoneel.

Het OM eiste 300 dagen cel waarvan 150 voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur. Ook zou hij zich moeten laten opnemen in een zorginstelling en laten behandelen voor zijn psychische problemen. De uitspraak is over twee weken.