DEN HAAG - Twee gewelddadige woningovervallen, kort na elkaar gepleegd in Friesland en Den Haag. Daarover ging de zaak voor de Haagse rechtbank vandaag. In het beklaagdenbankje stonden een 20-jarige Haarlemmer en een 23-jarige Hagenaar. Een 21-jarige medeverdachte uit Zandvoort en een 24-jarige Rijswijker moeten zich later voor de rechter verantwoorden. De eerste omdat hij eerst naar het Pieter Baan Centrum moet ter observatie. De tweede omdat zijn advocaat vandaag door corona verhinderd bleek.

Op 4 mei 2020 werd er rond 8.00 uur ’s ochtends aangebeld bij een woning aan de Haagse Paviljoensgracht. Voor de deur stond een man in een PostNL-jas. Toen de bewoner opendeed, werd hij overlopen door twee gewapende mannen. Toen hij zich verzette, werd hij met een hamer op zijn hoofd geslagen en in zijn been gesloten. De overvallers gingen op zoek naar waardevolle spullen maar vonden die niet. Zonder buit gingen ze er na twee minuten weer vandoor.

Een politieonderzoek volgde waarbij verschillende verdachten werden aangehouden. Geconfronteerd met het bewijs besloten de Haarlemmer en de man uit Zandvoort te bekennen. De Hagenaar geeft toe dat hij als chauffeur bij de overval optrad. Maar hij stelt dat hij van tevoren niet wist wat de anderen van plan waren. De Rijswijker zou de voorverkenning hebben gedaan.

Friesland
In de loop van het onderzoek kwamen dezelfde verdachten ook in beeld voor een andere woningoverval op 22 april 2020 in De Westereen (Friesland). Ook daar stond rond 8.00 uur ’s ochtends iemand voor de deur die zei dat hij een aangetekende brief kwam bezorgen.

Toen de bewoonster opendeed, drongen twee mannen haar woning binnen. Die schopten haar en bonden haar vast met ducttape. Ook hier leverde hun zoektocht naar waardevolle spullen niets op waarna ze op de vlucht sloegen.

Ducttape
Op de ducttape is DNA van de man uit Zandvoort aangetroffen. Telecomgegevens plaatsen ook hem, de Haarlemmer en de Rijswijker tijdens de overval in de directe nabijheid van de plaats-delict. Verder hebben getuigen signalementen gegeven van de twee overvallers die goed passen bij de man uit Zandvoort en de Haarlemmer. Volgens de officier van justitie heeft ook in dit geval de Rijswijker de voorverkenning gedaan.

De officier eiste tegen de Haarlemmer twee jaar jeugddetentie plus jeugd-TBS. Ook moet hij van de officier 28.000 euro betalen aan de slachtoffers. Tegen de Hagenaar was zijn eis twaalf maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en 240 uur werkstraf. Ook hij moet de slachtoffers een schadevergoeding betalen en wel van 29.000 euro.