DEN HAAG - Achttien jaar. Zo lang moet een 50-jarige Hagenaar wat het OM in Den Haag betreft achter de tralies voor het doodsteken van een 44-jarige plaatsgenoot die probeerde een ruzie tussen de verdachte en een 36-jarig familielid te sussen. Die raakte wel zwaar gewond door een steek in zijn nek. Doodslag en poging tot moord, aldus de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

De fatale steekpartij vond plaats op 17 september van het vorig jaar tijdens een begrafenisceremonie bij de Turks Islamitische Culturele Stichting aan de Paardenbergstraat in Den Haag. Tussen de verdachte en de 36-jarige was al enige tijd ruzie maar ze gingen elkaar uit de weg. Rondom de uitvaartceremonie waren ze elkaar op verschillende momenten tegengekomen, waarbij de 36-jarige de verdachte gekrenkt en beledigd had. Maar “eerwraak of niet, op geen enkele manier is het conflict een aanvaardbaar excuus voor wat verdachte heeft gedaan”, zo zei de officier van justitie vrijdag. “Je gaat toch niet iemand om een akkefietje, om wat beledigingen neersteken,” heeft de vrouw van het slachtoffer bij de politie gezegd.

Op de dag van de steekpartij, zo is uit beelden gebleken, kwam de verdachte vrijwel meteen naar de 36-jarige toe. Het latere slachtoffer sprong tussen de twee, kreeg een steek in zijn hart, en overleed ondanks een operatie op straat ter plekke. De verdachte vluchtte nog dezelfde dag naar Turkije.

In december kwam hij op aandringen van zijn familie terug naar Nederland. Hij werd op de luchthaven aangehouden. Aanvankelijk ontkende hij dat hij een mes bij zich zou hebben gehad; er zou iets op tafel hebben gelegen. Na het zien van de beelden zei hij altijd een zakmesje aan zijn sleutelbos te hebben gehad. Dat mes is nooit gevonden. Een groter mes dat altijd in zijn auto lag, is ook weg.

Onderzoek naar de psyche van de man heeft geen aanwijzingen voor een stoornis opgeleverd en de verdachte is volledig toerekeningsvatbaar. Volgens de officier van justitie is een straf van 18 jaar op zijn plaats, voor doodslag en poging tot moord. Het overleden slachtoffer was een lieve man die erg wordt gemist en “die simpelweg probeerde te voorkomen dat verdachte een andere man kwaad zou doen”, aldus de officier. Daarnaast heeft hij de verhoudingen tussen meerdere families op scherp gezet en de veiligheid zodanig in gevaar gebracht dat direct betrokkenen het gevoel hadden dat ze moesten onderduiken.

Uitspraak over twee weken.