DEN HAAG - De strafzaak tegen twaalf verdachten die verdacht worden van betrokkenheid bij de ongeregeldheden in Den Haag op 17 februari van dit jaar, is vandaag van start gegaan. De mannen tussen de 19 en 36 jaar staan terecht voor diverse strafbare feiten, waaronder openlijke geweldpleging, opruiing en brandstichting.


Zaterdag 17 februari liep het aan het eind van de middag op en rond de Fruitweg in Den Haag uit op ongeregeldheden toen een groep probeerde een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in zalencentrum Opera te verstoren. De politie was aanwezig om dat te voorkomen, waardoor de agressie zich tegen hen richtte. Sommige relschoppers bleken slag- en steekwapens bij zich te hebben. Er werden stenen gegooid, vernielingen aangericht en voertuigen in brand gestoken. De relschoppers gebruikten bewust geweld tegen agenten, maar ook tegen mensen van de brandweer en journalisten. Meerdere agenten raakten bij het incident gewond.

De rechtbank in Den Haag buigt zich gedurende drie dagen over de feiten en omstandigheden van die bewuste dag en in de periode voorafgaand aan de bijeenkomst. Over twee weken, op vrijdag 31 mei, wordt duidelijk wat de officier van justitie gaat eisen. Op 3 juni komen de benadeelde partijen aan het woord.

Vragen over de ongeregeldheden bij zalencentrum Opera

Hoeveel personen zijn er aangehouden?

In het onderzoek Charlie24 naar de ongeregeldheden bij zalencentrum Opera zijn er vooralsnog zestien aanhoudingen verricht.

Waar worden zij van verdacht?

Deze personen worden verdacht van verschillende strafbare feiten, zoals openlijke geweldpleging, opruiing tot geweldpleging, brandstichting en wapenbezit.

Hoeveel mensen zitten er nu nog vast?

Op dit moment zit nog één verdachte vast. De voorlopige hechtenis van twaalf verdachten is geschorst. Van één verdachte is de voorlopige hechtenis opgeheven. Zij zijn allemaal nog wel als verdachte aangemerkt.

Er staan drie dagen gepland voor de behandeling, wat gaat er gebeuren?

Op 17 mei staan

twaalf verdachten

terecht voor de Haagse rechtbank.

  • Een 48-jarige man uit Utrecht, die verdacht wordt van openlijke geweldpleging, opruiing en brandstichting staat

    pro forma

    terecht. Hij zit momenteel nog vast in voorarrest. Zijn zaak zal op een later tijdstip, waarschijnlijk op 12 en 14 augustus 2024, inhoudelijk worden behandeld.
  • Eén andere zaak zal waarschijnlijk worden aangehouden omdat de advocaat van die verdachte niet op 3 juni aanwezig kon zijn op de zitting.
  • De zaak tegen de overige tien verdachten is klaar voor inhoudelijke behandeling. Het gaat hierbij om negen mannen die verdacht worden van openlijke geweldpleging. Een van hen, een 23-jarige man uit Den Haag wordt ook verdacht van opruiing. Hij was een aantal dagen voorafgaand aan het incident te zien op een online video, waarin hij samen met anderen opriep om geweld te gebruiken rond de bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in het zalencentrum. Een 34-jarige man uit Rotterdam staat alleen terecht voor opruiing.

Op 31 mei is het vervolg van de inhoudelijke behandeling en zal de officier van justitie toekomen aan zijn requisitoir.

Op 3 juni zullen de schadevergoedingsverzoeken worden behandeld die tientallen slachtoffers hebben ingediend

Waar komen deze verdachten vandaan?

Het gaat om mannen tussen de 19 en 36 jaar, afkomstig uit Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Rosmalen, Maastricht, Amsterdam, De Goorn, Apeldoorn, Cuijk, Rijkevoort en Nijmegen.

Hoeveel agenten zijn er gewond geraakt?

Meerdere agenten zijn die avond gewond geraakt. Het geweld tegen de politie bestond uit onder meer het gooien van stenen en stoeptegels en het in brand steken van politievoertuigen. Daarnaast is er ook geweld gebruikt tegen de brandweer en journalisten. Tientallen agenten hebben aangifte gedaan en zich als benadeelde partij gevoegd in de strafzaak.

Loopt het onderzoek naar de relschoppers nog?

De politie is nog altijd op zoek naar verdachten van de heftige ongeregeldheden. In Opsporing Verzocht en op politie.nl zijn nieuwe beelden getoond van de relshoppers. Zie: Ernstige ongeregeldheden - Fruitweg - Den Haag | politie.nl