DEN HAAG - Wie met de auto of motor te hard door Den Haag rijdt loopt vanaf dinsdag een grotere kans bekeurd te worden. Medio november gaan twee nieuwe flitspalen op de Waldeck Pyrmontkade en de Koningin Emmakade aan.

Bestuurders die te hard rijden op deze locaties worden vanaf 16 november 2021 bekeurd. De gemeente Den Haag, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid in Den Haag verbetert.

De flitspalen komen aan de Waldeck Pyrmontkade en de Koningin Emmakade, ter hoogte van het Sweelinckplein. Ze handhaven op de maximum snelheid van 50 km/uur. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de gemeente Den Haag en de politie hebben aangegeven dat op deze wegen vaak te hard wordt gereden. Dat is een groot risico voor de verkeersveiligheid, mede door de hoge verkeersintensiteit op deze locaties en de aanwezigheid van kwetsbare (jonge) verkeersdeelnemers. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.