DEN HAAG - Wie met de auto of motor te hard door Den Haag rijdt loopt vanaf dinsdag een grotere kans bekeurd te worden. Dinsdag 5 oktober gaan twee nieuwe flitspalen op de Vaillantlaan in Den Haag aan, een paar weken later volgen nog twee flitspalen. Bestuurders die te hard of door rood rijden op de Vaillantlaan worden vanaf 5 oktober bekeurd.

De gemeente Den Haag, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid in Den Haag verbetert. De twee flitspalen op de Vaillantlaan komen bij de kruising met de Hoefkade en de Wouwermanstraat, in beide rijrichtingen. De maximum snelheid op deze wegen is 50 km/uur. Naast de snelheidslimiet handhaven de flitspalen ook op het negeren van rood licht. Binnen korte tijd worden ook twee flitspalen op de Waldeck Pyrmontkade en de Emmakade aangezet.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspalen te plaatsen nadat de gemeente Den Haag en de politie hebben aangegeven dat op de Vaillantlaan te hard wordt gereden en het rode licht vaak wordt genegeerd, waardoor regelmatig ongevallen gebeuren. De kruising met de Hoefkade en Wouwermanstraat is een belangrijke verbinding in de stad. Door de hoge verkeersintensiteit en de aanwezigheid van kwetsbare (jonge) verkeersdeelnemers vormt te hard rijden en door rood rijden een enorm risico voor de verkeersveiligheid. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest.

Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met flitspalen langer noodzakelijk is.