RIJSWIJK - Een 43-jarige man die vermoedelijk actief was als geldkoerier in het Nederlandse criminele circuit is op dinsdag 10 oktober aangehouden in Rijswijk. De man zou opereren in het netwerk van een Griekse ondergrondse bankier die in mei werd opgepakt. Bij de aanhouding werd € 20.000,- aangetroffen en in beslag genomen.


De Griekse ondergrondse bankier stuurde volgens het Openbaar Ministerie (OM) een koeriersnetwerk aan dat in 2020 voor bijna 500 miljoen euro aan contant geld voor criminelen verplaatste. In augustus van dit jaar werd deze verdachte overgeleverd aan Nederland vanuit Griekenland. Na onderzoek aan een bij de man in beslag genomen telefoon kwam de Taskforce Underground Banking de verdachte in Rijswijk op het spoor.

Meerdere verdachten aangehouden

De man die dinsdag in Rijswijk is aangehouden wordt verdacht van witwassen. Hij zou in het voorjaar van 2023 tenminste een miljoen euro in opdracht van de Griek hebben verplaatst. Die stuurde zijn geldkoeriers aan via de chatapplicatie Threema. Eerder werden al twee andere personen uit het netwerk van de Griekse ‘bankier’ aangehouden. Daarbij werd contant geld en een vuurwapen aangetroffen. Onlangs bleek dat er op verzoek van Nederland in de Verenigde Arabische Emiraten op 26 september 2023 een andere verdachte is aangehouden in een onderzoek van de Taskforce Underground Banking.

Cruciale schakel in de georganiseerde misdaad

Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier en zijn geldkoeriers vormen daarmee een cruciale schakel in de georganiseerde misdaad. Het geld is vaak afkomstig uit drugshandel. Zonder dit ondergrondse banksysteem kunnen criminelen hun zaken niet doen, en daarom zijn de politie en het OM erop gebrand dit systeem te ontmantelen.

Taskforce Underground Banking

De Dienst Landelijke Recherche en Dienst Landelijke Informatie Organisatie, onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie, en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ontwikkelden binnen de TF-UB een systeemaanpak voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers.

De 43-verdachte uit Rijswijk wordt vrijdag 13 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris. De eerste openbare (inleidende) rechtszitting tegen de Griekse verdachte zal plaatsvinden op 8 november.