DEN HAAG - Vrijdagavond 18 september werd een 14-jarige jongen slachtoffer van een beroving. Dit gebeurde rond 19.30 uur in de buurt van tramhalte Het Kleine Loo in Den Haag. Het slachtoffer was samen met een vriend aan het fietsen. Onderweg merkte hij dat een groep jongens vanaf winkelcentrum Mariahoeve achter hun aan fietste.

In de buurt van tramhalte Het kleine Loo werden zij door de groep jongens geroepen. Het tweetal stopte met fietsen en de groep van vijf jongens kwam bij hun staan. Een discussie volgde en het slachtoffer moest zijn telefoon laten zien. Eén van de jongens trok de telefoon uit zijn hand en een andere jongen doofde zijn sigaret uit op het bovenbeen van het slachtoffer. Daarna vertrok de groep op de fiets in de richting van de Theresiastraat.

Eén aanhouding door de hulp van een getuige
Een getuige schoot het slachtoffer en zijn vriend te hulp. Er volgde een korte achtervolging met de auto. In de Theresiastraat werd de groep tot stilstand gebracht. De getuige heeft de groep aangesproken en wist één van de verdachten aan te houden en direct over te dragen aan de politie. De andere verdachten zijn gevlucht.

De aangehouden verdachte is een 14-jarige jongen uit Den Haag. Hij zit op dit moment nog vast op het politiebureau voor onderzoek.

Signalement

Alle jongens uit de groep waren donker gekleed en donker getint. Zij worden rond de 14 /15 jaar oud geschat.
- De verdachte die een sigaret uitdrukte op de been van het slachtoffer viel op omdat hij wat langer was. Hij heeft zwarte krullen en een donker getinte huidskleur.
- Een andere verdachte was wat kleiner en viel op omdat hij een mondkapje met een opvallende kleur droeg. Hij heeft zwart lang krullend haar en een donker getinte huidskleur.

Getuigen
Heeft u wat gezien of gehoord? Dan komen wij graag met u in contact via ons telefoonnummer 0900 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.

Mag ik als burger een verdachte aanhouden?Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

- De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
- De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.
- Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.