DELFT - De rechtbank Den Haag heeft drie jonge mannen veroordeeld voor een heftige woninginbraak en een gijzeling op 8 december 2019 in Delft. De oudste van de drie heeft een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd gekregen. Een tweede verdachte kreeg één jaar jeugddetentie, een derde verdachte 342 dagen jeugddetentie (waarvan 180 dagen voorwaardelijk).


Overval
Drie mannen drongen in de vroege ochtend een huis binnen en hielden de bewoners anderhalf uur vast. De slachtoffers moesten alles van waarde (inclusief pinpas, pincode en bank inloggegevens) afgeven. Hun auto en kostbare spullen uit de woning werden gestolen. Tijdens de overval is de mannelijke bewoner in zijn eigen auto meegenomen naar verschillende pinautomaten om geld voor de overvallers te pinnen terwijl zijn vriendin onder bewaking van de twee andere overvallers thuis moest blijven.

Straffen
Een heftig feit voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar zonder relevant strafblad. Eén verdachte heeft op de zitting bekend, de twee andere bleven zwijgen. De rechtbank heeft twee verdachten veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht omdat zij minderjarig waren op het moment van de overval. Eén van hen (die ook is veroordeeld voor een andere overval) kreeg daarnaast een voorwaardelijke PIJ-maatregel.De verdachte die op het moment van de overval achttien jaar was en een leidersrol had is veroordeeld volgens het volwassen strafrecht, ondanks de eis van de officier van justitie om het jeugdstrafrecht toe te passen. Omdat hij niet heeft meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek kon de rechtbank niet vaststellen of het jeugdstrafrecht passend was. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Een vierde verdachte is vrijgesproken.