DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 23-jarige man een gevangenisstraf van één jaar en tbs met voorwaarden opgelegd voor het in brand steken van drie auto's rondom de jaarwisseling van 2019-2020.


Bij twee auto's is de schade beperkt gebleven tot de auto's zelf. De derde auto bevond zich onder een flat aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag. Hierdoor moesten meerdere flatbewoners halsoverkop hun woning verlaten. Sommige bewoners moesten vanwege de rookontwikkeling door de brandweer uit hun woning worden gered. Door de brandstichting zijn meerdere voertuigen en de flat ernstig beschadigd geraakt. Er was ook rook- en brandschade in enkele appartementen en er zijn verschillende bewoners in het ziekenhuis behandeld aan hun luchtwegen.

Straf en maatregel
De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van één jaar passend, zodat de verdachte zo snel mogelijk aan zijn behandeling in het kader van de tbs kan beginnen. De verdachte en de maatschappij zijn daarmee gebaat.

Vrijspraak medeverdachten
De rechtbank spreekt twee andere mannen vrij van medeplichtigheid aan het in brand steken van de derde auto. Uit het dossier blijkt niet dat zij wisten dat de 23-jarige verdachte de derde auto in brand zou steken.