DEN HAAG - Een zware vuurwerkbom met daaraan aan flesje met een brandbare vloeistof zette in de nieuwjaarsnacht een basisschool in Den Haag in lichterlaaie. De 19-jarige man die dit naar binnen gooide, stond donderdag voor de rechter.

Op een filmpje is te zien dat de 19-jarige man degene is die het explosief naar binnen gooit. Verdachte bekent en zegt dat hij zich heeft laten meeslepen en opjutten door de groep om hem heen. Desondanks vindt het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf op zijn plaats, maar houdt daarbij wel rekening met de jonge leeftijd van verdachte. De officier van justitie eiste 24 maanden gevangenisstraf waarvan 8 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Andere verdachten

Een 15-jarige jongen die de lont van het explosief aanstak, is eerder al door de rechter veroordeeld. Hij stond toen ook terecht voor andere feiten, zoals openlijk geweld en winkeldiefstal. De rechter legde hem 160 dagen jeugddetentie op (waarvan 90 voorwaardelijk) en een leerstraf van 40 uur. Andere personen in de groep, die de twee aanspoorden en instructies gaven, zijn onbekend gebleven.