DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft vandaag twee mannen van 19 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden wegens brandstichting. De mannen hebben in de nacht van 1 op 2 september 2022 een auto in brand gestoken in een parkeergarage gelegen onder een flatgebouw aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag.


Werkwijze

Uit camerabeelden en de verklaring van de 15-jarige jongen blijkt dat de mannen bij benzinestation BP De Boogaard twee flessen aanmaakvloeistof, een jerrycan met vijf liter benzine en aanmaakblokjes hebben gekocht. Hierna zijn ze met zijn drieën naar de naar de parkeergarage gereden waar de 15-jarige en een van de 19-jarige mannen zijn uitgestapt. In de parkeergarage hebben ze een auto met 5 liter benzine overgoten en daarna in brand gestoken. Hierna zijn ze terug gerend naar de auto waarin de andere 19-jarige op hen wachtte. Vervolgens zijn ze met gedoofde lichten weggereden.


Ernst van het feit

Door de brandstichting hebben de mannen een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt. De brand breidde zich al snel uit. Vanwege de hoge vlammen en rookontwikkeling moesten 36 boven de garage gelegen woningen worden ontruimd. Er is enorme schade aangericht aan zowel de voertuigen in de garage als het gebouwencomplex zelf. Daarnaast was deze brand bijzonder beangstigend voor de bewoners. De rechtbank neemt het de mannen ook kwalijk dat zij een 15-jarige jongen bij de brandstichting hebben betrokken.

Schadevergoedingen deels toegewezen

Vijf personen vroegen om schadevergoeding. Twee vorderingen zijn toegewezen. De andere drie zijn niet-ontvankelijk verklaard omdat er onvoldoende informatie was overgelegd.