DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft vandaag twee verdachten van 20 en 21 jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor hun betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij waarbij Bilal Aydin is overleden. Drie andere verdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken.


Op 21 december 2019 heeft een groep jongeren een videoclip van een drillrapnummer opgenomen op het dak van de Megastores in Den Haag. De groep had meerdere messen en een machete meegenomen en getoond. Na afloop van de opname van de videoclip liep de groep jongens, waaronder de vijf verdachten, naar de tramhalte Goudriaankade. Onderweg heeft de 20-jarige verdachte het neefje van Bilal geslagen, waarna deze Bilal om hulp heeft gevraagd. Bij de tramhalte vond vervolgens een confrontatie plaats tussen Bilal en de groep jongens. Bij deze confrontatie is Bilal in zijn zij en in zijn wang gestoken, waarna hij op 20-jarige leeftijd is overleden.

Medeplegen van doodslag en openlijk geweld
Volgens de rechtbank heeft de 20-jarige verdachte zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van doodslag en openlijk geweld. De verdachte heeft Bilal vastgepakt en in groepsverband meegetrokken naar een geparkeerde auto naast de tramhalte, terwijl “dip hem, dip hem" werd geroepen, wat “steek hem, steek hem" betekent. De verdachte wist dat zijn eigen mes kort daarvoor was gevallen en weer was opgepakt door de 21-jarige verdachte. Ook wist hij dat er tijdens de opname van de videoclip meerdere messen aanwezig waren. De rechtbank vindt dan ook bewezen dat de verdachte opzet had om samen met anderen Bilal dood te steken. Er is geen sprake van zelfverdediging. De verdachte is ook schuldig aan het mishandelen van het neefje van Bilal door hem een klap te geven.

Ook de 21-jarige verdachte is schuldig aan het medeplegen van doodslag en openlijk geweld. De verdachte heeft tijdens de confrontatie het mes opgepakt dat was gevallen. Ook deze verdachte wist dat er meerdere messen aanwezig waren bij de opname van de videoclip en moet het “dip hem, dip hem" hebben gehoord. Deze verdachte heeft Bilal, die geen kant op kon, vervolgens met een mes in zijn zij gestoken. Niet kan worden vastgesteld dat de verdachte ook de dodelijke steekverwonding in het gezicht van Bilal heeft toegebracht. Maar door wat hij wel heeft gedaan en hoe dat is gebeurd, vindt de rechtbank bewezen dat de verdachte het opzet heeft gehad om samen met anderen Bilal dood te steken.

Straf
Bij de straf heeft de rechtbank meegenomen dat beide verdachten op geen enkel moment oog hebben gehad voor het leed van Bilal en het grote verdriet dat zijn nabestaanden is aangedaan. De verdachten hebben alleen oog gehad voor hun eigen belang en dat van hun vrienden. Ook heeft de rechtbank benadrukt hoe zorgelijk het is dat steeds meer jongeren, al dan niet beïnvloed door drillrap, messen en machetes bij zich dragen. De rechtbank heeft er verder nog rekening mee gehouden dat het om een steekpartij in het openbaar ging, waar veel omstanders ongewild toeschouwer van zijn geweest.

Vrijspraak van openlijk geweld voor de overige drie verdachten
Uit het dossier blijkt niet dat de andere drie verdachten een echte bijdrage hebben geleverd aan het tegen Bilal gepleegde geweld. Zij zijn dan ook vrijgesproken.