DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft zeven mannen veroordeeld tot uiteenlopende gevangenisstraffen voor betrokkenheid bij de dood van een 17-jarige jongen op 6 mei 2021 in Den Haag. De mannen krijgen straffen opgelegd variërend van zes maanden tot twaalf jaar gevangenisstraf.


Eén verdachte heeft een PIJ-maatregel opgelegd gekregen en twee verdachten zijn vrijgesproken vanwege onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. Aan de twee mannen die zijn veroordeeld voor het doden van het slachtoffer met voorbedachte raad (moord) heeft de rechtbank een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd. De samenwerking tussen (onder andere) deze verdachten heeft namelijk meer dan voldoende kenmerken van een rechtstreekse en substantiële bijdragen aan het delict. Er is immers voldoende tijd en gelegenheid geweest om na te denken over het voorgenomen plan. De handelingen van de verdachten waren zozeer gericht op het toebrengen van dodelijk letsel, dat de rechtbank heeft geconcludeerd dat zij willens en wetens het slachtoffer om het leven hebben gebracht. Eén van deze verdachten heeft bovendien het dodelijke steekletsel toegebracht. De rechtbank heeft de vorderingen van de benadeelde partijen gedeeltelijk toegewezen.

Achtergrond

Op de avond van 6 mei hebben meerdere mannen deelgenomen aan een fatale aanval op het slachtoffer naar aanleiding van een andere steekpartij diezelfde dag. Terwijl het slachtoffer tegen de grond was gewerkt werd hij geschopt, geslagen en gestoken. Het incident vond plaats toen het nog licht was, op de openbare weg, waardoor omstanders ongewild zijn geconfronteerd met het steekincident en de gevolgen ervan. Het gemak waarmee jonge jongens die avond met wapens op zak liepen, baart de rechtbank ernstige zorgen. De verdachten hebben slechts deels openheid van zaken willen geven, waardoor de familie van het slachtoffer tot op heden nog geen concrete antwoorden heeft gekregen op het 'hoe' en 'waarom'.