DEN HAAG - Het ‘waarom’ blijft onduidelijk, maar voor het OM staat wel vast dat een 25-jarige Hagenaar op zondagmiddag 5 september 2020 een plaatsgenoot doodstak voor diens woning aan de Schoutendreef. De officier van justitie eiste vandaag op zitting twintig jaar cel wegens moord.


Die zondagmiddag vertrok de Hagenaar volgens het OM vanuit zijn woning in het centrum naar de Schoutendreef. Een eerder gekocht mes nam hij mee. Ter plekke ging de man in het portiek voor de deur van het slachtoffer zitten. Klaarblijkelijk met het voornemen om het slachtoffer op te wachten. Toen die rond 16.00 uur arriveerde, stak de Hagenaar vrijwel direct en één keer in diens buik. Dat bleek fataal.

De Hagenaar sloeg op de vlucht maar kon op 13 september 2020 alsnog worden aangehouden. Hij had toen een mes bij zich. Daarop zaten vezels van de kleding van het slachtoffer en ook diens bloed. De verdachte verklaart dat het mes van hem is, dat hij het al lang heeft en dat hij de enige is die het gebruikt. Het mes matcht volgens de patholoog ook met de dodelijke verwonding die is toegebracht.

Getuigen

Verder zijn er getuigen die vóór en na het incident een man hebben zien rondhangen bij de flat. Het signalement dat zij geven, klopt met dat van de verdachte. De getuigen hebben tijdens en rond het incident geen anderen bij de flat gezien. Ook is de heen- en terugreis van de verdachte goed te volgen aan de hand van camerabeelden, OV-gegevens en de data van zijn mobiele telefoon.

De Hagenaar is ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hij heeft niet willen meewerken aan het onderzoek daar en beroept zich op zijn zwijgrecht. De deskundigen hebben daardoor niet kunnen vaststellen of hij een psychische stoornis heeft en wellicht verminderd toerekeningsvatbaar is. In zo’n geval blijft een lange gevangenisstraf als enige optie over.

Moord

De officier van justitie stelde op zitting dat er sprake is geweest van ‘kalm, weloverwogen en vooral vastberaden beraad’ en daarmee van moord. Ze wees erop dat de verdachte een mes heeft gekocht, ruim een half uur onderweg was naar de Schoutendreef en toen het slachtoffer daar verscheen, vrijwel meteen toesloeg.

Naar het motief van verdachte blijft het gissen. De verdachte gebruikt regelmatig drugs. Het is bekend dat hij dan raar gaat doen. Dat was ook de reden dat hij uit de woning aan de Schoutendreef werd gezet en het slachtoffer er introk. De verdachte heeft beweerd dat er in de flat nog spullen van hem zouden staan die het slachtoffer niet wilde teruggeven. Dat lijkt een mager motief.

Drugs?

Of de verdachte tijdens het incident onder invloed was, is onbekend. Maar voor de officier van justitie zou dat ook geen verzachtende omstandigheid zijn: “De verdachte wist wat voor effect drugs op hem hadden en toch is hij blijven gebruiken”. Zij eiste tegen de verdachte twintig jaar cel voor moord. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.