DEN HAAG - Het slachtoffer zou even een vriend helpen met de verhuizing van een hometrainer. Maar toen ze samen het fitnesstoestel een woning indroegen, werd hij geslagen, vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen. Om op die manier geld af te persen. De vriend – een 26-jarige Hagenaar – en zijn medeverdachte – een 27-jarige Hagenaar – hoorden vandaag zes jaar cel tegen zich eisen.


Het slachtoffer had onregelmatig contact met zijn jeugdvriend. Maar toen die het slachtoffer op 25 oktober 2020 om hulp vroeg, was hij de beroerdste niet. Met de auto van het slachtoffer haalden ze een hometrainer op en brachten die naar de woning van de vader van verdachte aan de Hoefkade.

Eenmaal binnen kreeg het slachtoffer plotseling klappen van de vriend en van een andere man die daar aanwezig was. Ze bonden hem bij handen en voeten vast met ducttape. De vriend plaatste een vuurwapen tegen zijn mond. De andere man hield een heet strijkijzer bij zijn gezicht en dreigde met een schaar zijn ogen uit te steken.

40.000 euro
De mannen wilden namelijk geld zien en veel ook: maar liefst 40.000 euro. De 850 euro die het slachtoffer bij zich had (omdat hij net contant betaald was voor een werkopdracht), pikten ze in. Het slachtoffer zei om tijd te winnen dat hij bij zijn zus een deel van geld kon halen en dat hij de rest van een beleggersrekening zou opnemen.

Van angst had het slachtoffer ook zijn ontlasting laten open. Hij moest daarop zijn vieze kleren uitdoen en werd door de mannen naakt gefilmd. Nadat het slachtoffer onder de douche was gezet, kreeg hij andere kleren. Zijn vuile kleren gingen in een vuilniszak. De vriend dwong vervolgens het slachtoffer samen met hem in de auto van het slachtoffer op weg te gaan, vermoedelijk naar diens zus.

Stilstaande politieauto
Onderweg zag het slachtoffer een stilstaande politieauto met een agent. Hij greep die kans aan om te ontsnappen, stopte de auto en rende naar de agent om hulp. De vriend werd ter plekke aangehouden, de medeverdachte iets meer dan een week later.

De beide verdachten zeggen dat het slachtoffer liegt. Maar naast de verklaring van het slachtoffer is er volgens de officier van justitie overvloedig bewijs. Op het strijkijzer in de woning zit DNA van beide verdachten en van het slachtoffer. Camerabeelden van de portiek en de lift met daarop verdachten en het slachtoffer zijn in lijn met het relaas van het slachtoffer. In de auto is de zak met vuile kleding aangetroffen plus een rol ducttape. Ook de verwondingen van het slachtoffer stroken met zijn verhaal. Het vuurwapen is niet gevonden. Maar dat past bij een chat die de verdachten die dag hadden over ‘het veilig zetten’ van het wapen en het geld.

Eis
De officier van justitie had op zitting geen goed woord over voor de manier waarop de 26-jarige Hagenaar het slachtoffer – zijn jeugdvriend – had verraden, geslagen, vastgebonden en bedreigd. Zij vond dat voor beide verdachten ontvoering, mishandeling, beroving en poging afpersing bewezen waren. En eiste tegen beiden zes jaar cel. De uitspraak is over twee weken.