DEN HAAG / CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Was het moord of doodslag? Dat bleek een belangrijke vraag vandaag tijdens de zitting rond een 45-jarige man uit Capelle aan den IJssel. De man heeft bekend op dinsdagavond 14 september 2021 een 45-jarige vriend te hebben doodgestoken op de galerij voor diens flat aan de Lindberghlaan te Den Haag. De verdachte houdt vol dat hij in een opwelling handelde. Daarmee zou hij schuldig zijn aan doodslag. Maar volgens de officier van justitie was er sprake van voorbedachte raad en daarmee van moord.

Verdachte kende het slachtoffer al 24 jaar. Hij was bevriend met de familie, ging naar verjaardagen van de kinderen en ook mee op vakantie. Toch was verdachte al jaren boos op de vriend. Hij hield hem namelijk verantwoordelijk voor alle ellende in zijn leven. Daarom vond hij dat de vriend hem als genoegdoening een flinke som geld moest betalen. Alleen maakte die geen enkele aanstalten daartoe.

Toen verdachte vermoedde dat het latere slachtoffer ook nog zijn vriendin had ingepikt, begon zijn bloed pas echt te koken. Zo uitte hij verschillende keren dat hij de vriend dood wilde maken. Dat heeft hij bijvoorbeeld op 24 augustus 2021 geappt aan deze vriendin. Eerder op 14 september 2021 meldde hij zich op het politiebureau waar hij verklaarde dat hij binnenkort iemand ging omleggen. Later die dag ging hij met een gekocht mes naar de flat van de vriend. Hij wachtte tot er mensen naar buiten kwamen om vervolgens het gebouw binnen te gaan en aan te bellen bij de voordeur van de vriend.

Binnendringen

Toen die nietsvermoedend opendeed, schrok hij dat verdachte daar stond en probeerde de deur weer dicht te doen. Verdachte kon echter zijn voet ertussen zetten en gooide zijn gewicht tegen de deur. Daarop ging de vriend een stukje naar achteren en kon verdachte binnendringen. Vervolgens heeft de vriend geprobeerd de verdachte te slaan. Niet zo vreemd als er laat op de avond iemand bij je probeert binnen te dringen.

Verdachte verklaart keer op keer dat de situatie is geëscaleerd omdat de vriend zo agressief was. Maar de officier van justitie zag dat op zitting anders. Volgens haar heeft de vriend zich verdedigd tegen een man die met geweld zijn woning wilde binnendringen. Ze wees er ook op dat verdachte meer dan een uur buiten heeft zitten wachten voordat hij het flatgebouw binnenging. “Hij verklaart zelf dat hij toen heeft zitten nadenken. Dat past bij moord. Daarvoor is vereist dat verdachte kalm beraad en rustig overleg heeft kunnen hebben over zijn voorgenomen handelen.”

Mes in plastic zak

Ook benadrukte de officier van justitie dat verdachte het mes al in de aanslag had bij het binnengaan van het gebouw. Hij had het namelijk uit de foedraal gehaald en in een plastic tas gewikkeld. Hij heeft door de tas heen de vriend tientallen keren gestoken. “Ik kwalificeer deze gang van zaken als moord”, aldus de officier.

Volgens de psycholoog en psychiater heeft de verdachte anti-sociale en narcistische persoonlijkheidstrekken en ook borderline. Zij zien daarin echter geen reden voor verminderde toerekeningsvatbaarheid. De stoornissen waren namelijk niet zo ernstig dat het verdachte ontbrak aan keuzemogelijkheden in zijn handelen. Het risico op herhaling van gewelddadig gedrag schatten de deskundigen hoog in.

De officier van justitie nam het advies van de deskundigen over. Zij eiste tegen de verdachte tien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.