DEN HAAG - Niets vermoedend opende het slachtoffer die donderdagochtend 25 april 2019 op het aankloppen de deur van zijn appartement. Daarop stormden er vier mannen met vuurwapens naar binnen die hem op zijn hoofd sloegen en riepen ‘Wat heb je hier?’. Net zo plotseling als ze waren gekomen, vertrokken ze weer. Zonder buit. Vandaag stonden twee verdachten van deze brutale overval voor de rechter. Een hoorde 28 maanden cel tegen zich eisen; de ander vrijspraak.

De bewoner werd totaal overrompeld toen de mannen rond 8.00 uur zijn veilige woonomgeving binnendrongen. De een zwaaide met een pistool, een ander had een automatisch geweer, een derde man sloeg hem op zijn hoofd. Het slachtoffer had geen idee waarvoor ze kwamen en zei dat ook. Al snel hadden de overvallers door dat er niets te halen was en dropen ze af.

Het slachtoffer belde 112 en de politie was snel ter plaatse. Zij sprak met medebewoners van het appartementengebouw die op het kabaal waren afgekomen. En bekeek beelden van camera’s die bij en in het gebouw hingen.

Mede-bewoner
Daarop was te zien hoe nota bene een 31-jarige mede-bewoner met drie onbekende mannen midden in nacht een voorverkenning uitvoerde bij het appartement van het slachtoffer. Kort voor acht uur staat de mede-bewoner opnieuw op camera met een tas waarin heel goed een automatisch geweer zou passen. Vervolgens laat hij nog een keer de drie onbekende mannen binnen die zich begeven naar het appartement.

Behalve de mede-bewoner staat op de beelden nog een man die zijn gezicht niet heeft bedekt. Ook hij wordt herkend. Het gaat om een 20-jarige man. Hij werd opgespoord en aangehouden. In zijn telefoon trof de politie foto’s van hemzelf met vuurwapens.

Voorverkenning
Een derde, gemaskerde overvaller – een 31-jarige Hagenaar – denkt de politie te herkennen aan zijn opvallende loopje. Bovendien was diezelfde man vol in beeld bij de voorverkenning. En op de telefoon van de mede-bewoner zijn foto’s van hem aangetroffen. Dus het staat vast dat zij elkaar kenden.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de 31-jarige medebewoner medeplichtig is aan de woningoverval. Zij eiste tegen hem 28 maanden cel. Tegen de derde verdachte was het bewijs uiteindelijk te mager. Daarom moest zij in zijn geval om vrijspraak vragen. De 20-jarige ontbrak vandaag op zitting. Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

De uitspraak is over twee weken.