DEN HAAG - Het was een glasheldere aansporing om de premier van Nederland te doden, zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank. Een 50-jarige Hagenaar stond daar terecht omdat hij onder meer schreef: "Hij moet hartstikke dood gemaakt worden". Hij plaatste zijn bericht in een Telegram-groep met honderden leden.

Verdachte bepleitte vandaag in de rechtbank dat hij alleen maar zijn mening gaf over de doodstraf, dat die ingevoerd zou moeten worden en dan zou moeten worden toegepast op "landverraders" zoals - in zijn woorden - de premier. Het Openbaar Ministerie ziet dat echter anders. Zijn bericht kon voor anderen een aansporing zijn en dus was sprake van opruiing. Verdachte schreef: "Mark Rutte moet ter dood veroordeeld worden. Je krijgt er toch godverdomme tranen van in je ogen dat dit niet meer kan door die vieze rat. Hij moet hartstikke dood gemaakt worden. Tribunaal voor die landverrader. Ophangen op het Buitenhof." "Het lijkt me goed die traditie in ere te herstellen," zei de verdachte woensdag in de rechtbank.

Het bericht was volgens het Openbaar Ministerie al openbaar geuit omdat het in een groep werd geplaatst die weliswaar besloten was, maar wel honderden leden had. Daarna werd het door anderen ook nog eens als screenshot voor iedereen op Twitter geplaatst en daarop reageerde de verdachte. Hij nam ook op dit openbare platform duidelijk geen afstand van zijn bericht.

Volharding

De verdachte heeft nog meer berichten geplaatst. Onder meer een waarin hij zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig maakt aan belediging, bedreiging en opruiing richting een agent: "Die verdient de hoogste straf. Wat ons betreft voeren we voor deze misdadigers de doodstraf opnieuw in."

De officier van justitie noemde het in de rechtbank zorgelijk dat verdachte bij zijn standpunten blijft. "Op Twitter werd hij gewaarschuwd dat zijn berichten strafbaar zijn en iemand zei hem ook precies waar het op staat: namelijk dat hij oproept tot publieke executies. Zelfs toen bond hij niet in, sterker, hij herhaalde nog eens zijn standpunten."

Het Openbaar Ministerie eist tegen verdachte een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.