DEN HAAG - Kennelijk was het lucratieve business - handel in gestolen autodelen - want keer op keer begon een 32-jarige man uit Den Haag zijn handeltje opnieuw. Na een uitgebreid onderzoek in 2016 kwam hij op vrije voeten om slechts drie maanden later al weer te worden opgepakt. Hij werd opnieuw geschorst, maar in maart dit jaar liep het spoor van een gestolen auto wéér naar hem. Vandaag stond hij voor alle zaken op zitting.


Een groot deel van de aanklacht bestaat uit het onderzoek in 2016 waarin verdachte naar voren kwam. De politie viel toen binnen in twee loodsen waar hij werkte en die bleken vol te staan met gestolen voertuigen. Ook lagen overal onderdelen van gestolen auto's, zoals motorblokken.

In totaal werden 951 onderdelen in beslag genomen, afkomstig uit 41 gestolen auto's. Verdachte werd in afwachting van een rechtszaak op vrije voeten gesteld. Maar in december 2017 stond de politie wederom in zijn zaak. Onderdelen van een gestolen Audi lagen toen al door de werkplaats verspreid. Opnieuw mocht hij onder voorwaarden zijn proces in vrijheid afwachten, maar in maart van dit jaar werd een gestolen Volvo bij hem gevonden. Sindsdien zit hij weer vast.

Persoonlijke spullen
Verdachte heeft verklaard dat hij slechts auto-onderdelen heeft ingekocht. Maar de officier van justitie gelooft daar weinig van. Natuurlijk werd in de eerste plaats een aantal gestolen auto's in hun geheel aangetroffen bij verdachte. Maar ook lagen in de loodsen persoonlijke spullen uit de auto's: paraplu's, veiligheidshesjes, EHBO-sets, laarzen. Die spullen komen daar niet wanneer iemand alleen onderdelen van een auto koopt.

Denkend aan de foto's van totaal uit elkaar getrokken auto's, had de officier van justitie op zitting geen goed woord over voor verdachte: "Het doet mij denken aan domweg vandalisme. Voor een paar rotcenten iemand anders zijn plezier slopen." Hij schatte de totale schade op zo'n 2,5 miljoen euro, waarvan verzekeringsmaatschappijen slechts 1,5 miljoen konden uitkeren.

Betrouwbaar contact, professionele dieven
Het Openbaar Ministerie gaat uit van een netwerk autodieven waarmee verdachte samenwerkte. "Zonder uitzondering gespecialiseerde dieven", zei de officier van justitie, "want slechts in één geval werd ingebroken om aan een autosleutel te komen. In alle andere zaken hadden de eigenaars de sleutel van hun weggenomen auto nog."

Verdachte was kennelijk een betrouwbaar contact, want ook nadat hij was gepakt konden dieven hun spullen gewoon weer bij hem kwijt. Dat hij steeds weer doorging, nam de officier van justitie hem extra kwalijk.

De man hoorde uiteindelijk 6 jaar cel tegen zich eisen en een ontnemingsvordering van zo'n 250.000 euro. Ook zouden honderden aangetroffen auto-onderdelen verbeurd moeten worden verklaard en zou verdachte een beroepsverbod moeten krijgen voor de duur van vijf jaar. Over twee weken doet de rechter uitspraak.