DEN HAAG/ROTTERDAM - Naar aanleiding van meerdere meldingen in 2021 en een aangifte van gokaanbieder Unibet heeft de politie eenheid Rotterdam onder leiding van het Functioneel Parket (FP) een onderzoek gestart naar ongebruikelijk gokgedrag rond het geven van een gele kaart tijdens een voetbalwedstrijd tussen Sparta en PSV op 16 januari 2021. Een van de verdachten was de bij Sparta spelende voetballer Tommie Beugelsdijk.

Gebrek aan bewijs
De zaak wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs omdat niet gebleken is dat Beugelsdijk afspraken heeft gemaakt om bewust een gele kaart te krijgen. Dit betekent dat er naar aanleiding van het onderzoek niet voldoende bewijs is gevonden om de zaak succesvol naar zitting te brengen. “Het FP heeft als doel financiële ondermijning in de sport aan te pakken. De aanpak van matchfixing en aanverwante risico’s in de sport is daar een onderdeel van. Het is van belang dat criminelen geen grip krijgen op sport en uitslagen. Signalen die we krijgen – nationaal en internationaal – worden beoordeeld op aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek”, aldus officier van justitie Anne de Leeuw. Tijdens het onderzoek is wel gebleken dat er relevante bevindingen zijn die tuchtrechtelijk aanleiding kunnen geven voor (nader) onderzoek en om die reden is deze informatie overgedragen aan de KNVB.

Lastig te bewijzen
Matchfixing is lastig te bewijzen. Een keeper die een bal doorlaat of een speler die een onnodige kaart pakt is nog geen bewijs voor een gefixte wedstrijd; een ongebruikelijke gokbeweging kan een aanleiding zijn om eens nader te kijken, maar is ook nog geen bewijs dat een wedstrijd gefixt is. De inzet van het Nederlandse OM is daarom om niet alleen te focussen op potentieel gefixte wedstrijden, maar om breder te kijken en de risico’s voor matchfixing te bestrijden. Zo kijkt het OM naar geldstromen rondom voetbalclubs – bijvoorbeeld spelers zwart uitbetalen – en naar het aanbieden van illegale gokmogelijkheden. Matchfixing heeft immers vaak een link met gokken. Het OM probeert daarom (met partners zoals sportbonden en de KSA) gokgerelateerde matchfixing te bestrijden door het aanpakken van illegaal gokken.

Wat is matchfixing
Matchfixing is een vorm van wedstrijdmanipulatie. Er wordt gesproken van matchfixing als het volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer (speler, trainer, scheidsrechter) die moedwillig verliest of vals speelt. Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd of het uitvoeren van een handeling. Ook kunnen zij en anderen die op de hoogte zijn van een gemaakte afspraak met voorkennis gokken. Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken, spreekt men van omkoping. In gevallen van omkoping, oplichting, belastingfraude, witwassen et cetera, lopen sporters het gevaar strafrechtelijk vervolgd te worden.