DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie stemt, na overleg met de verdediging, in met het verzoek van enkele verdachten om het hoger beroep in te trekken in de zaak 26Orem. Deze verdachten zijn door de rechtbank Rotterdam op 8 oktober 2020 veroordeeld vanwege het schuldig maken aan de voorbereiding van een grote terroristische aanslag op willekeurige burgers en politie in Nederland. Zij hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie en een training gevolgd met het oog op het plegen van een terroristisch misdrijf.

Hoofd- en medeverdachten
Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag het verzoek gehonoreerd. Dat betekent dat de strafprocessen tegen die mannen zijn afgerond, onder meer tegen een 37-jarige hoofdverdachte. Daardoor is de door de rechtbank aan hem opgelegde gevangenisstraf van zeventien jaar definitief. Ook de gevangenisstraf voor een andere verdachte, die dertien jaar kreeg opgelegd, is onherroepelijk geworden.

Het OM had tegen de nu veroordeelde mannen celstraffen van achttien en dertien jaar geëist. Eerder in het proces is het hoger beroep van een andere man al ingetrokken. Hij kreeg een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd.29 maart 2022In deze zaak staan daardoor in hoger beroep niet meer zes, maar nog drie verdachten terecht. De rechtbank legde aan hen gevangenisstraffen op van tien tot dertien jaar. Het OM had in die zaken acht tot twintig jaar geëist. Deze zaken zullen door het gerechtshof in Den Haag inhoudelijk worden behandeld. Deze behandeling start op 29 maart.