DEN HAAG - Een 20-jarige Hagenaar stond vrijdag voor de rechter voor grootschalige oplichting. "Verdachte was nietsontziend," aldus de officier van justitie. "Hij deed alles om mensen geld afhandig te maken. Zelfs nog vanuit de gevangenis."

De man werd in eerste instantie aangehouden voor een aantal straatroven. Daarbij werd zijn telefoon in beslag genomen. "En toen ging in feite een beerput van ellende open," zei de officier van justitie. Er werden duizenden Whatsapp-gesprekken aangetroffen over oplichtingen en lijsten met gegevens van mensen, voor de verdachte potentiële slachtoffers.

Verdachte hield zich bezig met oplichting in alle soorten en maten. Over het algemeen ging hij bellen of appen in de hoop dat een slachtoffer zou happen. Vervolgens stuurde hij een link, bijvoorbeeld om hij zogenaamd in geldnood zat. Klikte iemand dat aan, dan kon verdachte vervolgens inbreken in diens bankrekening en grote geldbedragen overboeken.

Leerde de Belgische taal
Volgens het Openbaar Ministerie maakte de verdachte deel uit van een criminele organisatie, had hij zelfs een leidende rol daarin. Hij regelde bijvoorbeeld simkaarten voor verschillende telefoons, kocht illegale excellijsten met contactgegevens, runde een netwerk aan geldezels waar hij het geld op de rekening kon parkeren, en stuurde anderen aan. Andere verdachten zullen later nog voor de rechter komen.

De activiteiten werden ook uitgebreid naar het buitenland. Om daar zo goed mogelijk te kunnen werken bestudeerde verdachte de Belgische taal en zocht hij uit welke woorden hij het beste kon gebruiken om naar zijn Belgische slachtoffers vertrouwen uit te stralen.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen verdachte 43 maanden cel. Over twee weken doet de rechter uitspraak.