DEN HAAG - Een man uit Rijswijk en vrouw uit Leiden hadden een winkeltje voor alles wat de wet verboden heeft; van harddrugs tot illegale medicijnen. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 20 maanden en 105 dagen cel tegen hen.


De 26-jarige man en 27-jarige vrouw leverden op bestelling. In een aangetroffen telefoon van de man stonden 188 whatsapp-gesprekken, waarvan de meesten gingen over het afnemen van drugs en medicijnen. Zo werden bijvoorbeeld amfetamine en GHB geleverd.

Maar ook medicijnen werden te koop aangeboden. In een groepsgesprek wordt geschreven dat de vrouw op bestelling aan vrijwel alle medicijnen kan komen. Het gaat om verschillende "pammetjes", zoals oxazepam, temazepam en diazepam.

Van de harddrugs is zonder meer duidelijk dat het om verboden middelen gaat. 'Medicijnen zijn op zichzelf niet verboden,' zei de officier van justitie op zitting, 'maar mogen alleen verkocht worden door mensen met een vergunning. Verdachten hadden geen vergunning en hun afnemers waren geen patiënten. Toch gingen de strips met pillen als warme broodjes over de toonbank.'

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw 105 dagen gevangenisstraf waarvan 60 voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur. Tegen de man - die ook nog is gepakt met een vuurwapen - eiste het OM 20 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.