DEN HAAG - Wil jij meedenken met een zaak waarbij criminelen gebruik hebben gemaakt van phishing? Of op zoek gaan naar verdachten van bankhelpdeskfraude? Of ga jij op zoek naar cryptowallets waar illegaal verkregen geld op staat? Geef je dan op voor de Hackathon 2024! Op dit event, georganiseerd door de politie-eenheid Den Haag en het Openbaar Ministerie Den Haag wordt aan echte cyberzaken gewerkt.

De inschrijvingen voor de derde editie van de Hackathon in 2024 zijn geopend. Op vrijdag 11 oktober vindt het event plaats bij het hoofdbureau van Microsoft Nederland bij Schiphol. Werk jij bij een bedrijf uit de cybersecurity wereld? Meld je aan en doe mee!

Echte cyberzaken

Tijdens de hackathon wordt gewerkt aan echte cyberzaken, die voorafgaand aan het evenement totaal geanonimiseerd werden. Zo kunnen ook de deelnemers zonder strafrechtelijke bevoegdheden werken aan de zaken. De zaken gaan over digitale criminaliteit die de politie het meest ziet, zoals phishing, vriend-in-nood-fraude en bankhelpdeskfraude. Het doel van deze unieke samenwerking is het zoeken naar aanknopingspunten, zodat deze zaken op een later moment ook daadwerkelijk opgelost kunnen worden.

Enorme verschuiving naar digitale criminaliteit

Bryan Sewberath Misser, een van de organisatoren van de hackathon, vertelt: “We zagen tijdens de coronaperiode een enorme verschuiving van traditionele naar digitale criminaliteit. De ontwikkelingen op het gebied van cybercrime gaan razendsnel. Met strafrecht alleen kunnen we dat niet bestrijden, de private sector heeft daar ook een belangrijke verantwoordelijkheid in. Dat gebeurt gelukkig ook steeds meer, denk bijvoorbeeld aan banken die gelijk contact opnemen als zij zien dat er ineens hoge bedragen van een rekening worden opgenomen. We kunnen de kennis van private partijen als politie ook goed gebruiken, omdat zij natuurlijk anders tegen bepaalde problemen aankijken dan wij. Tijdens deze hackathon proberen we deze kennis te bundelen.”

Meld je aan en doe mee!

Ben jij goed in hacken? Werk jij bij een bedrijf uit de cybersecuritywereld? Of heb je veel kennis van cyber? Meld je dan aan en doe mee!