DEN HAAG/DORDRECHT - Het lijkt erop dat een 38-jarige Dordtenaar een vaste ‘modus operandi’ had om zijn verslaving te bekostigen. In drie maanden tijd sloop hij drie keer een ziekenhuis binnen en stal daar elektronica en portemonnees van medewerkers en patiënten. Vandaag eiste de officier van justitie 24 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen hem voor deze en andere diefstallen.


In september 2021 verdwenen er spullen uit het Sint Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Een patiënte merkte dat een laptop uit haar nachtkastje was verdwenen. En een man die terugkeerde van een operatie, zag dat zijn iPhone en iPad niet meer in zijn koffer lagen. Ook lagen twee bankpasjes, airpods en een zonnebril niet meer op hun plek in een werkkamer. Een maand later was het opnieuw raak in het Sint Antonius. Dit keer was de buit een portemonnee, bankpassen, een creditcard en contant geld.

In november 2021 hield een beveiliger de verdachte aan in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. Daar had een medewerker een onbekende man de artsenkamer in zien komen die daarna snel weer vertrok. De medewerker vertrouwde het niet en gaf het signalement van de man door aan de beveiliging. Toen die de man aanhield, had hij een tas bij zich met twee laptops, een iPad, een koptelefoon en een mobieltje. Die waren allemaal niet van hem maar ontvreemd uit personeelsruimtes.

Volgens de officier is duidelijk dat de Dordtenaar de diefstallen gepleegd heeft. Naast de aanhouding op heterdaad in Den Haag is hij te zien op camerabeelden van het Sint Antonius Ziekenhuis. “Verdachte heeft verscheidene goederen gestolen van artsen, verplegers, andere medewerkers en patiënten”, aldus de officier. “Mensen die of nietsvermoedend aan het werk waren of op dat moment werden behandeld. En dat in een periode waarin zorgverleners onder hoge druk stonden door de coronapandemie. Zeer brutale feiten, als je het mij vraagt.”

Behalve van diefstal uit de ziekenhuis verdenkt de officier de Dordtenaar ook van een auto-inbraak en diefstal van een fiets. Zij eiste 24 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen hem. De uitspraak is over twee weken.