DEN HAAG - Met wedstrijden die door heel Europa worden gespeeld, is intensieve internationale samenwerking tussen politiekorpsen van het grootste belang voor een veilig verloop van het Europees Kampioenschap voetbal. Om snel informatie tussen deelnemende landen te kunnen delen, is tussen 11 juni en 11 juli een International Police Cooperation Centre (IPCC) bij Europol ingericht. Het IPCC wordt dit jaar door de Nederlandse politie gecoördineerd.


Het IPCC dient als een centraal informatieknooppunt en biedt in totaal onderdak aan 45 politiemedewerkers uit de 24 deelnemende landen. De 45 politiemedewerkers zijn door de samenwerking in het IPCC in staat 24/7 gemakkelijk en snel informatie uit te wisselen. De landen verzamelen met name informatie die nodig is voor het handhaven van de openbare orde.

Namens de Nederlandse politie is Max Daniel directeur van de staf van het IPCC. Hij benadrukt het belang van een goede informatiepositie voor een veilig verloop van het EK: 'Het combineren van informatie over openbare orde, supporters, verblijfsplaatsen en reisbewegingen over de weg, door de lucht en over het spoor zorgt voor een actueel en compleet veiligheidsbeeld. Deelnemende landen kunnen in het IPCC eenvoudig informatie met elkaar delen, dat is ook in het verleden al vaker zeer waardevol gebleken. Politiemedewerkers van alle deelnemende landen doen er alles aan om een zo veilig mogelijk Europees Kampioenschap neer te zetten.'

Deelnemers
De aan het IPCC deelnemende landen zijn: Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Azerbeidzjan, Noord-Macedonië, Rusland, Zwitserland, Turkije, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk en Nederland. De aan het IPCC deelnemende organisaties zijn INTERPOL en de UEFA.

Meer informatie
Lees voor meer informatie het persbericht van Europol.