DEN HAAG - Tegen Hagenaren van 40 en 47 jaar stonden vanmiddag terecht voor een ontvoering in het criminele circuit. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een jarenlange celstraf tegen het tweetal, dat in het onderzoek weinig los liet over de achtergronden van de zaak. Ook vandaag verklaarden ze verre van uitgebreid. Voor de officier van justitie is helder wat er is gebeurd.


De ontvoering was op 24 februari 2020. Die avond rond 23.00 uur maken meerdere getuigen melding van een mogelijke ontvoering op de Eindhovense Harpstraat. Wanneer de politie kort daarna ter plaatste komt, staat er een onbeheerde witte Range Rover met de achterklep open. Op de grond liggen naast een paar sneakers onder andere een pizzadoos, een zak friet en een blikje cola. De auto blijkt op naam te staan van een man die bekend is in onderzoeken naar drugs.

Arrestaties
Het lijkt er sterk op dat iemand tegen zijn wil is meegenomen. Dankzij een getuige is het kenteken bekend van een mogelijk betrokken auto, die even later in Utrecht opduikt. Na een achtervolging door de Domstad kon deze BMW uiteindelijk tot stoppen worden gedwongen. De dan 46-jarige bestuurder uit Den Haag wordt na een korte achtervolging en na waarschuwingsschoten te voet aangehouden. De bijrijder van 39 uit Den Haag wordt bij de auto aangehouden. Op de achterbank zit een geboeide en gewonde man zonder schoenen. Het blijkt te gaan om de eigenaar van de witte Range Rover uit Eindhoven. In de auto wordt ook een vuurwapen gevonden met munitie, een mes en pepperspray. Voor de recherche reden om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Achtergrond
Uit het onderzoek is gebleken dat er nog twee personen betrokken waren bij de ontvoering van de Eindhovenaar. Wie dat waren is in het onderzoek niet duidelijk geworden. Het valt sowieso niet mee om duidelijkheid te krijgen over de achtergronden van de ontvoering. De verdachten verklaren nauwelijks iets tijdens verhoren. Ook tijdens de zitting van vandaag werd slechts gedeeltelijk antwoord gegeven op vragen. Voor het OM is helder dat de ontvoering plaatsvond in het drugsmilieu. In de woning van het slachtoffer wordt later acht kilo cocaïne gevonden met een straatwaarde van enkele tonnen. Tijdens de ontvoering werd hier volgens het slachtoffer ook naar gevraagd.

Angstig
De officier van justitie prijst het ingrijpen door de politie: “Het is onduidelijk wat deze personen van plan waren met het slachtoffer. Ze waren bekenden van de politie en zijn vaker gepakt voor drugs- en wapenbezit. In de auto wordt het slachtoffer mishandeld en bedreigd. Zo wordt hij met de kolf van het vuurwapen geslagen en wordt het wapen ook tegen zijn hoofd gezet. Ook wordt zijn kostbare Rolex afgepakt. De officier van justitie benadrukt tijdens de zitting de angstige moment die het slachtoffer moet hebben gehad: “De ontvoering heeft al met al drie uren geduurd. Tijdens de rit is het slachtoffer ook ernstig bedreigd. Zo werd onder meer gedreigd dat hij in het kanaal zou belanden. Ik reken dit de verdachten zwaar aan.”

Eis
Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaren tegen beiden verdachten. Het slachtoffer wordt door het OM ook vervolgd voor het bezit van de cocaïne. Zijn zaak komt op een later moment voor de rechter.