RIJSWIJK - De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 17-jarige jongen veroordeeld tot 15 maanden jeugddetentie en de maatregel plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ) voor doodslag en bedreiging. De jongen stak in februari vorig jaar een 26-jarige man neer met een mes aan het Julialaantje in Rijswijk. Het slachtoffer overleed na vier dagen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De rechtbank vindt doodslag op de 26-jarige man en bedreiging van een andere man in Rijswijk bewezen.

Achtergrond
De verdachte was van plan het slachtoffer te beroven, maar het slachtoffer verzette zich. Toen het slachtoffer probeerde weg te lopen heeft de verdachte hem met een mes in zijn rug gestoken. Een paar dagen eerder heeft hij ook een andere man met een mes bedreigd.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens het OM had de verdachte 'vol' opzet op de dood van het slachtoffer maar de rechtbank vindt bewezen dat hij voorwaardelijk opzet heeft gehad op de dood van het slachtoffer. Het is niet voldoende vast komen te staan dat de verdachte de gevolgen van zijn handelen uitdrukkelijk heeft gewild en heeft kunnen overzien en het slachtoffer dus echt heeft willen doden. De rechtbank neemt wel aan dat de verdachte de aanmerkelijke kans heeft aanvaard en dus voor lief heeft genomen dat het slachtoffer als gevolg van de messteek zou komen te overlijden.

De rechtbank heeft meegewogen dat de psycholoog en de psychiater de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar achten.​

Leed nabestaanden
De verdachte heeft een einde gemaakt aan het leven van een jonge man van 26 jaar. Hij heeft hierdoor onherstelbaar leed toegebracht aan de dierbaren van het slachtoffer. Zij zullen hier de rest van hun leven mee geconfronteerd blijven. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf recht doet aan dit leed.