DEN HAAG - Twee kwetsbare jonge vrouwen werden volgens het OM slachtoffer van een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats. Hij pleegde de feiten in wisselende samenstelling met drie vrouwelijke medeverdachten. Vandaag stond hij terecht samen met een 21-jarige Amsterdamse en een 25-jarige Hoornse. Een minderjarige meisje moet later als verdachte voor de jeugdstrafrechter verschijnen. De slachtoffers zijn aldus het OM onder druk gezet om betaalde seks te hebben met mannen en hebben hun inkomsten grotendeels afgegeven. De officier van justitie eiste op zitting straffen tot vier jaar tegen drie verdachten.


Het destijds 20-jarige Haagse slachtoffer verliet op 26 juli 2021 niets vermoedend haar woning om met een minderjarige vriendin te gaan ‘chillen’. Op een gegeven moment kwamen ze daarbij in een Haagse hotelkamer terecht.

Na verloop van tijd sloeg de sfeer om. De Amsterdamse en de ‘vriendin’ pakten haar telefoon en pinpas af. Ook mocht zij de hotelkamer niet meer af. Ze werd aan haar haren getrokken en geslagen met een schoen. Zo dwongen de twee het slachtoffer om zich uit te kleden. Ze namen naaktfoto’s van haar en plaatsten die met een advertentie voor betaalde seks op het internet. Ook moest zij naakt beeld-bellen met mogelijke klanten.

Delft

Het kwam ook werkelijk tot seks met een betalende klant in een hotel in Delft. De driehonderd euro die het slachtoffer hiermee verdiende, moest zij direct afstaan aan de man. Ondertussen probeerde de man nieuwe seksafspraken op te zetten.

Een andere vrouw uit Leiden werd twee maanden seksueel uitgebuit door de 30-jarige man (nota bene vanuit de gevangenis) en door een 25-jarige vrouw uit Hoorn. Hij gaf het slachtoffer instructies voor het aanmaken van seksadvertenties. Omdat de kwetsbare vrouw daar hulp bij nodig had, vroeg hij de 25-jarige Hoornse om dat te regelen. Het geld dat het slachtoffer verdiende, moest ze grotendeels afdragen.

‘Zaakwaarnemer’

Zelf noemt de 30-jarige man zich de ‘zaakwaarnemer’ van het slachtoffer uit Leiden. Maar hun app-gesprekken laten een ander beeld zien. Verdachte: “Als je nog 1 keer je kanker stem naar mij verheft dan breek ik als de kanker botten in je lichaam”. En: “Doe niet zo kanker bijdehand <…/> Heb je wel eens van iemand een voorwaartse karatetrap gekregen?” Ook bepaalde hij hoeveel ze per dag moest verdienen, namelijk minstens driehonderd euro.

Volgens de officier van justitie is er wettig en overtuigend bewijs (waaronder een geluidsopname van de Haagse hotelkamer) dat verdachten twee kwetsbare jonge vrouwen seksueel hebben uitgebuit voor eigen gewin. In beide gevallen was er volgens de officier geen sprake van ‘een mondige prostituee’, zoals de verdediging stelt, maar van gedwongen prostitutie: “Een mondige prostituee wordt niet met geweld gedwongen mee te werken aan het maken van seksadvertenties. Zij bepaalt zelf welke seksuele handelingen zij uitvoert, dit wordt niet voor haar bepaald. Zij bepaalt wat de prijs is en of zij aan onveilige seks doet. Voor een mondige prostituee wordt niet bepaald dat zij wel een pil kan nemen als een klant zich zorgen maakt over een zwangerschap. Een mondige prostituee hoeft niet te vragen of zij de taxi moet betalen met de inkomsten die zij zojuist zelf verdiend heeft. Zij bepaalt of anderen delen in haar inkomsten en hoeft niet te vragen of zij daar nog wat van krijgt.”

Strafeis

De officier van justitie eiste tegen de 30-jarige man vier jaar cel en TBS met dwangverpleging, tegen de 21-jarige Amsterdamse in het kader van het adolescentenstrafrecht onder meer tweehonderd uur taakstraf en tegen de 25-jarige Hoornse onder meer 240 uur taakstraf. De uitspraak is over twee weken.