DEN HAAG - Er zijn opnieuw verdachten aangehouden voor het openlijk geweld op een schoolplein op 27 december. Vandaag werd een 15-jarige jongen opgepakt, vorige week werden ook al twee 15-jarige aangehouden. Het onderzoek naar een reeks geweldsincidenten in Den Haag Zuidwest is daarmee afgerond. Inmiddels zijn bijna alle vijftien verdachten die in de afgelopen periode zijn aangehouden onder voorwaarden op vrije voeten en wordt gezocht naar een zittingsdatum bij de rechtbank.

Woensdag werd een 15-jarige jongen aangehouden voor het plegen van openlijk geweld op een schoolplein op 27 december 2022. Hij zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dinsdag 28 februari werden twee 15-jarigen opgepakt, zij zijn donderdag weer op vrije voeten gesteld.

Drie verdachten die nog vastzaten voor een steekpartij bij een avondwinkel op 27 december 2022 zijn dinsdag 7 maart voor de raadkamer van de rechtbank gebracht. Die heeft hun voorarrest onder strenge voorwaarden geschorst, het Openbaar Ministerie heeft zich daartegen niet verzet.

In totaal zijn de afgelopen maanden vijftien verdachten aangehouden voor verschillende geweldsincidenten. Het Openbaar Ministerie zal in elk geval dertien van hen later voor de rechter brengen. De jongen die woensdag is aangehouden wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Over de zaak van een meerderjarige verdachte moet nog worden beslist.

Samenhang meerdere incidenten

In Den Haag Zuidwest waren eind december meerdere geweldsincidenten, waarbij twee groepen jongeren tegenover elkaar zijn komen te staan. Op 22 december werd na een schoolfeest gevochten en gestoken in een tram, in beide groepen raakte iemand gewond.

Op 27 december werd 's middags een 13-jarige jongen naar een schoolplein gelokt en zwaar mishandeld. Die avond zocht de jongen zijn belagers op bij een avondwinkel waar ze vaak hangen en stak daar een 15-jarige jongen neer.

Aanhoudingen

Voor de vecht- en steekpartij in de tram zijn vier jongens opgepakt, één van 14 jaar en drie van 16 jaar uit Den Haag.

Voor de vechtpartij op het schoolplein zijn zeven jongens opgepakt: één van 14 jaar, drie van 15 jaar en drie van 16 jaar uit Den Haag.

Voor de steekpartij bij de avondwinkel zijn drie jongens opgepakt (13, 15 en 17 jaar) en een 31-jarige vrouw.