RIJSWIJK - Op 22 juli 2017 werd in Rijswijk het levenloze lichaam gevonden van Mustafa Ates. Achtergelaten als oud vuil een de rand van een parkeerplaats. Hoe Ates om het leven is gekomen, is nooit komen vast te staan. Maar een 50-jarige man uit Delft stond vandaag wel terecht voor het dumpen van het lichaam.


Uit onderzoek aan het lichaam blijkt dat het slachtoffer wurgletsel had in de hals. Ook werd een overdosis morfine of heroïne in zijn bloed gevonden. Hoe hij die heeft binnen gekregen, is onbekend. Volgens het NFI kan het slachtoffer door verwurging zijn overleden, door een overdosis, of door een combinatie. Daarmee blijft de doodsoorzaak onduidelijk en staat zelfs niet vast of sprake is van een misdrijf.

Wel werd duidelijk dat het slachtoffer na overlijden in een andere positie heeft gelegen dan hoe hij op de parkeerplaats werd gevonden. Het lichaam is dus verplaatst. Bij het lichaam lag een elektriciteitssnoer. Daarop werden DNA-sporen gevonden van de 50-jarige Delftenaar.

Het meeste werk gedaan

In afgeluisterde gesprekken heeft de verdachte het vervolgens over wat er zou zijn gebeurd. 'Ik heb hem het meeste aangeraakt, ik heb het meeste werk gedaan,' zegt hij. 'Ik heb hem aangekleed, ik heb hem schoongemaakt, alles gedaan.' Maar wanneer hij kort daarop is aangehouden, wil hij bij de politie niets meer zeggen.

Pas in januari 2019, een half jaar nadat in Delft een bekende crimineel is doodgeschoten, wil de verdachte een verklaring afleggen. Hij was door deze man gebeld dat iemand was overleden en dat hij voor 20.000 euro de boel mocht schoonmaken en opruimen. Hij trof het slachtoffer in diens woning in Vlaardingen aan in slechts een korte broek. Daarop heeft hij het lichaam schoongemaakt en aangekleed, meegenomen en op een parkeerplaats uit de auto gekieperd.

Anderen konden hun gang gaan
Alles wijst erop dat de dood van Ates te maken had met drugs. Verdachte verklaart dat hij in de woning tassen of stapels drugs heeft gezien. En bij het aannemen van de klus werd gezegd dat het ging om een man die in een drugslab was overleden. Ook het grote geldbedrag dat verdachte kreeg, duidt op zware criminaliteit.

'Verdachte heeft eraan bijgedragen dat een of meer personen in dat criminele milieu hun gang konden gaan,' zei de officier van justitie woensdag in de rechtszaal. 'En hij vond zijn eigen financiële gewin zo belangrijk dat hij bijzonder respectloos met een lichaam is omgegaan.'

Strafeis
De Delftenaar stond vandaag ook nog terecht voor verboden wapens die bij hem in huis werden gevonden, drugsbezit en een mishandeling. Alles bij elkaar vroeg het Openbaar Ministerie aan de rechtbank om 10 maanden gevangenisstraf op te leggen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.