ZOETERMEER - Politie, gemeente en Openbaar Ministerie nemen in Zoetermeer maatregelen na een aantal incidenten die zijn gevolgd op een schietpartij afgelopen zondag. Er zijn samenscholingsverboden en cameratoezicht aangekondigd en er wordt extra toezicht gehouden. Twee incidenten in Zoetermeer afgelopen week houden volgens politie en OM verband met de schietpartij van zondag.


De schietpartij vond zondagmiddag rond 14.30 uur plaats bij de speeltuin aan de Paganinirode in de wijk Buytenwegh. Het 17-jarige slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en er werden in de loop van zondag meerdere verdachten aangehouden. Vijf van hen zijn woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hun voorarrest met 14 dagen heeft verlengd. Een zesde verdachte werd dinsdag door het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld, hij blijft wel verdachte.

De schietpartij lijkt het resultaat van ruzie tussen groepen jongeren. Sinds zondag zijn er in en rond de wijk meerdere incidenten geweest. Woensdag werd vuurwerk tot ontploffing gebracht bij een huis. Vrijdagochtend werd een kogelgat aangetroffen in een woning.

Maatregelen

Er is door gemeente, politie en Openbaar Ministerie gesproken over te nemen maatregelen om de rust in de wijk terug te brengen. De burgemeester heeft voor een deel van de wijk Buytenwegh maar ook delen van Meerzicht en Driemanspolder een samenscholingsverbod aangekondigd. In Buytenwegh en Meerzicht wordt op een extra aantal locaties cameratoezicht ingevoerd.

Verder zullen politie, buurtwerk en handhaving extra toezicht houden in Buytenwegh en Meerzicht. Ook wordt voor een aantal jongeren een persoonsgebonden aanpak opgestart, om ze strak in de gaten te kunnen houden en begeleiden.