DEN HAAG - De politie heeft op dinsdag 19 maart na uitgebreid onderzoek een 45- jarige man aangehouden op verdenking van oplichting, diefstal en witwassen. De politie heeft in een woning in Den Haag en in een uitvaartonderneming in Rijswijk doorzoekingen gedaan.

Het onderzoek is nog in volle gang, de verdachte zit vast in beperkingen en zal worden gehoord. Het onderzoek is begin vorig jaar gestart nadat er door twee banken aangifte werd gedaan bij de politie.

Doorzoekingen

Bij de doorzoekingen werden onder meer boekhouding, administratie en gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. Bij de actie is ook beslag gelegd op verschillende bankrekeningen.

Witwassen

Om illegaal verdiend geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het witgewassen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat afkomstig is van drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale of fiscale fraude. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar.