DEN HAAG - Een pakketje uit Amerika, gevuld met munitie en pantserdoorborende munitie. De vondst door de douane in het postsorteercentrum in Den Haag was in september 2019 de start van een onderzoek naar het importeren van munitie en wapenonderdelen. Donderdag werd de zaak van drie verdachten behandeld in de rechtbank.

In het pakket dat werd onderschept zaten maar liefst 61 stuks pistoolmunitie, 57 stuk geweermunitie en 23 stuks pantserdoorborende geweermunitie. Ook zaten er vijf patroonmagazijnen bij. Reden genoeg om de man voor wie het pakketje bedoeld was aan te houden en zijn huis te doorzoeken.

Bij de verdachte uit Moordrecht werden onder meer nog een geluiddemper, een zelfgemaakt wapen en een handboek over hoe wapens te maken aangetroffen. Op zijn telefoon werden foto's en filmpjes aangetroffen, onder andere van het uitpakken van een ander pakket met onderdelen voor semiautomatisch wapens (een AR-15 geweer en een Glock pistool) en van zijn 48-jarige vrouw die met het geweer aan tafel zit.

Bijna gereed

Uit verder onderzoek is gebleken dat de man vaker pakketten met onderdelen had besteld, en ook munitie uit Tsjechië heeft meegenomen. De wapens waren voor ongeveer 80 procent gereed voor gebruik, verdachte hoefde ze alleen nog maar in elkaar te zetten en een paar laatste aanpassingen te doen. Hij deed dat deels samen met een 62-jarige vriend van hem, die zijn loods, werkbank en gereedschap ter beschikking stelde. Zijn vrouw wordt verantwoordelijk gesteld voor het meenemen van munitie uit Tsjechië samen met haar man en het voorhanden hebben in vereniging van wapens en onderdelen daarvan in hun woning.

Alle drie moesten ze donderdag voor de rechter komen. De man uit Moordrecht en zijn vrouw waren er niet, zij verblijven momenteel op de Filipijnen. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd hen bij verstek te veroordelen tot 44 maanden gevangenisstraf en 16 maanden gevangenisstraf. De vriend was wel bij de zitting aanwezig, die zou wat het OM betreft een straf moeten krijgen gelijk aan zijn voorarrest. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.