DEN HAAG - Op een vroege zondagochtend in de zomer - het is al licht - wordt geschoten voor een café in de Haagse wijk Laak. Een man (29) uit Den Haag vuurt zes kogels af, zijn beoogde slachtoffer weet ongedeerd te ontkomen. Zo'n twintig omstanders blijven verbluft achter.


Het was die nacht in het café al niet meer gezellig. Wat er precies speelde is niet duidelijk geworden, maar de mot leek te draaien om de vriendin van het slachtoffer. Na sluiting van het café gaat de ruzie op straat verder. Er wordt geduwd en geschreeuwd, tot een onbekend gebleven vriend van verdachte een mep uitdeelt richting het slachtoffer.

Dan escaleert het in een fractie van een seconde. Verdachte trekt een wapen, richt op het slachtoffer die begint te rennen en vuurt dan rap achter elkaar zes kogels af. De groep omstanders deinst achteruit of vlucht terug het café in, terwijl het slachtoffer ongedeerd om de hoek verdwijnt. "Maar net zo goed was hij daar in een plas bloed achtergebleven," zei de officier van justitie.

Sheriff

De verdachte stapt daarna in de auto en gaat naar huis, slapen. Alsof het een volkomen normaal begin van - nota bene - zijn verjaardag was. Wanneer de politie later een doorzoeking doet, ligt het wapen nog op het nachtkastje naast zijn bed. Verder worden in huis en de kelderbox nog 84 gram cocaïne en 260 XTC-pillen aangetroffen.

"Verdachte ging naar bed als een sheriff in een slechte b-film," zei de officier van justitie op zitting, "met het wapen naast zijn hoofd. Het lijkt voor hem allemaal de normaalste zaak van de wereld. Terwijl het slachtoffer heeft moeten vrezen voor zijn leven en dat waarschijnlijk nog steeds doet. En ook voor de omstanders waren het bijzonder angstige momenten."

Het Openbaar Ministerie eiste 7 jaar tegen de verdachte. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.