DELFT/DEN HAAG - In plaats van de bestelde cocaïne, kreeg een 36-jarige man uit Delft vorig jaar een mes in zijn lijf. Acht keer werd hij door zijn dealer gestoken. Die hoorde vandaag 18 jaar cel tegen zich eisen.


De dealer, een 24-jarige man uit Den Haag, werd vorig jaar op 1 september 2020 gebeld om cocaïne te brengen in de De Colignystraat in Delft. Hij kende de persoon voor wie de drugs bestemd waren, die had hem eerder geprobeerd te bestelen. In plaats van meteen naar het adres te gaan, reed hij eerst naar huis om daar een keukenmes te halen. Hij was op dat moment samen met een medeverdachte, een 23-jarige man uit Delft.

Pas een ruim uur later arriveerden ze op het adres in Delft. Ze vielen het slachtoffer meteen aan, die zich had opgesloten in de slaapkamer. Terwijl de 24-jarige man met het mes op de deur in hakte, trapte zijn 23-jarige medeverdachte er flink tegenaan. Uiteindelijk lukt het ze de deur er met sponning en al uit te trappen.

Terugpakken
In de slaapkamer steekt de 24-jarige man vrijwel direct in op het slachtoffer. Die probeert zich nog af te weren door met een schilmesje terug te steken, maar de verdachte bleef steken. "Ik zei toch dat ik je terug zou pakken," riep hij volgens de medeverdachte, "je wou mij rippen!" Het slachtoffer overlijdt ter plekken, de twee mannen vluchten het huis uit.

Van de 24-jarige verdachte is DNA aangetroffen rond één van de steekverwondingen. Ook is er een gesprek tussen zijn moeder en vriendin waaruit blijkt dat hij het mes en de kleding heeft weggegooid. En de 23-jarige medeverdachte heeft een verklaring afgelegd over wat er volgens hem is gebeurd. Wat het Openbaar Ministerie betreft staat vast dat de verdachte vooraf het plan had om het slachtoffer te doden, en kan moord worden bewezen.

"Zonder gewetenswroeging"
Naast de moord wordt de man uit Den Haag ook nog verdacht van een poging zware mishandeling eerder dat jaar, toen hij op iemand in probeerde te rijden. en van drugshandel. Hij was volgens het Openbaar Ministerie leider van een drugsorganisatie, eentje die kennelijk ook niet terugdeinst om een afnemer met grof geweld te vermoorden.

"Iemand zonder gewetenswroeging," zei de officier van justitie dinsdag tegen de rechtbank, "die na de dood van het slachtoffer zijn drugshandel onverkort voortzette. En die er ook geen problemen mee had zijn naasten én een kwetsbaar persoon deelgenoot te maken van zijn organisatie, van zijn ellende." Eerder dit jaar werden zijn moeder, zijn vriendin en een 18-jarig meisje al veroordeeld voor deelname aan de criminele drugshandel.

Verdachte heeft niet meegewerkt aan onderzoek naar zijn persoonlijkheid en moet dan ook volledig toerekeningsvatbaar worden geacht. Daarom komt het Openbaar Ministerie tot een hoge strafeis, namelijk 18 jaar cel. Woensdag staat de medeverdachte terecht op zitting, voor het medeplegen van de moord. De rechtbank doet op 28 december uitspraak.