DEN HAAG - Eerst drogeren, daarna het huis leegroven: steeds ging het op dezelfde manier. Maar één keer liep het vreselijk mis. Een 25-jarige Colombiaan stond woensdag voor de rechter voor het doodmaken van een van zijn slachtoffers, en het drogeren en bestelen van twee anderen. "Ongekend gewetenloos", noemde de officier van justitie het.

De man was op 14 november 2021 in Nederland aangekomen. Hij heeft hier in elk geval drie afspraken met mannen gehad, waarbij hij iedere keer op dezelfde geraffineerde wijze te werk ging. Hij maakte op voorhand een flesje medicatie klaar, dat hij tijdens de afspraak in het drinken van zijn slachtoffer kon doen. Als die eenmaal buiten bewustzijn was, doorzocht hij op zijn gemak het hele huis en nam alles van waarde mee.

Hoeveel risico verdachte alleen al nam met deze werkwijze, blijkt uit de verklaring van twee andere slachtoffers. Eentje vertelde hoe naar hij zich de volgende ochtend nog voelde, dat hij zijn armen niet kon optillen en maar moeilijk kon praten en slikken, om vervolgens voor nog weer een paar uur out te gaan. Een ander herinnerde zich dat hij in een waas had gezien hoe de verdachte zijn huis doorzocht, dat hij had geprobeerd zijn telefoon te pakken om hulp in te roepen en toen van het bed viel - waar verdachte hem kennelijk ook weer terug op heeft gelegd, want daar werd hij de volgende dag wakker. "Een nachtmerrie in volle werkelijkheid", aldus de officier van justitie.

En voor één slachtoffer liep de afspraak fataal af.

Afwasmiddel

Wat er precies is gebeurd op 27 november 2021 in de woning aan de Van der Vennestraat is niet duidelijk. Uit het bewijsmateriaal blijkt wel dat het slachtoffer die avond een afspraak had met verdachte. Drie dagen later werd het slachtoffer dood gevonden toen vrienden geen contact konden krijgen en zich zorgen begonnen te maken. Hij was gewurgd, verdachte bekent ook dat hij dat heeft gedaan. Maar volgens hem was het zelfverdediging.

Het slachtoffer zou hebben gezien dat verdachte probeerde iets in zijn drinken te doen, en hem toen hebben aangevallen. Maar het goedje is aangetroffen in het bloed van het slachtoffer, dus daar klopt de verklaring al niet. Verdachte heeft het niet alleen geprobeerd, het is hem ook gelukt.

Daarnaast heeft verdachte na het verwurgen nog rustig geprobeerd bloed in de woning op te ruimen en alle kastjes en laden doorzocht op waardevolle spullen. Hij heeft zelfs de moeite genomen een fles afwasmiddel te zoeken, waarmee hij de ringen van de vingers van het slachtoffer kon krijgen. De fles lag nog naast het lichaam. "Als verdachte zich in paniek heeft moeten verdedigen, zou je verwachten dat hij zich daarna zo snel mogelijk uit de voeten maakte. Niets wijst daarop. Eerder het tegenovergestelde: verdachte wist al dat het slachtoffer was overleden en dat hij van hem niets meer te duchten had."

Meteen door

Schokkend is dat verdachte een paar uur na het overlijden van zijn slachtoffer doodleuk bij een volgende man op de bank zit om hetzelfde trucje nog eens uit te halen. "Hij neemt opnieuw het risico dat hij in een vergelijkbare situatie belandt. Verdacht geeft blijk van een groot gebrek aan respect voor het leven van anderen."

Een dag later vertrok hij uit Nederland, zelfs nog voordat het slachtoffer in de Van der Vennestraat door vrienden was gevonden. Dat hij zich totaal niet bewust is van de ernst van zijn handelen blijkt uit het feit dat hij een paar weken later doodleuk naar Nederland terugkeerde. Op de luchthaven werd hij aangehouden. Hij had een koffer bij zich die hij van een van zijn slachtoffers had gestolen, nota bene met de buit er nog in.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan gekwalificeerde doodslag en twee keer aan diefstal met geweld. De officier van justitie eiste 22 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.