VOORBURG - In tijden van woningnood is het geluk groot wanneer je toch een huurwoning vindt. Maar des te harder is de klap wanneer blijkt dat je bent opgelicht. Geen woning, en je borg of eerste maand huur verdampt. Een 38-jarige oplichter stond woensdag voor de rechter.

De man uit Voorburg benaderde op Facebook mensen die een huis zochten. Vaak koos hij slachtoffers uit die in Nederland geen heel stabiele basis hadden, zoals expats of asielzoekers. Hij bood ze zijn woning te huur aan en verzorgde zelfs een rondleiding. Daarna werd een (valse) huurovereenkomst opgesteld.

Op basis van die overeenkomst maakten slachtoffers borg over, soms ook al een eerste maand huur, of een voorschot op elektriciteitskosten. Bedragen die ze overmaakten varieerden van 700 euro to zelfs 4.200 euro. Kort daarna kregen ze een berichtje dat het allemaal niet doorging. Hun geld kregen ze nooit terug.

Strafeis

Verdachte heeft de bedragen voornamelijk vergokt. Dat deed hij ook met de bijna 50.000 euro die zijn ex naar hem overmaakte om te investeren. Die investering is er nooit van gekomen, maar het geld is wel verdwenen.

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om verdachte te veroordelen tot 30 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk. Ongeveer de helft van de slachtoffers heeft schadevergoeding gevraagd, die zou verdachte wat het OM betreft ook moeten betalen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.