DEN HAAG - Een 49-jarige man uit Zwartsluis moest vrijdag voor de politierechter verschijnen omdat hij donderdag agenten zou hebben beledigd, bedreigd en mishandeld. Dat gebeurde op de Koekamp rond een protestactie. Volgens de officier van justitie gaf de man een kopstoot aan een ME'er die hem kwam aanhouden.


De man had zich eerst al misdragen tegen twee agenten te paard. Hij beledigde hen door ze onder meer "twee lullen op een paard", "kankerhonden", "landverraders", "SS'ers" en "nazi's" te noemen. Hij maakte het vervolgens nog erger door de agenten te bedreigen: "Ik ben veteraan en als er een burgeroorlog uitbreekt, zijn jullie de eersten die ik afmaak." Hij zou ze weten te vinden, voegde hij er nog aan toe. "Jullie zijn de mijne. Als het moet, maak ik jullie zo af."

Toen drie ME'ers de man kwamen aanhouden, verzette hij zich hiertegen. Hij hield eerst zijn armen strak tegen zich aan en toen de politiemannen hem probeerden beet te pakken begon hij zwaaiende bewegingen te maken. Daarbij raakte hij een van de ME'ers in het gezicht. Een ander gaf hij een kopstoot.

Onbegrijpelijk

Tijdens de zitting noemde de officier van justitie het gedrag van de man onbegrijpelijk. "Protesteren mag, maar er is nooit een excuus om geweld te gebruiken. Zeker niet tegen agenten die zich inzetten voor een veilige samenleving. Net als verdachte ooit deed, zou ik daaraan willen toevoegen. Meneer zou als ex-militair toch beter moeten weten."

Het Openbaar Ministerie eiste 6 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk. De rechter deed meteen uitspraak en vond bedreiging niet bewezen, mishandeling, belediging en wederspannigheid wel. De rechter veroordeelde de man tot 4 maanden voorwaardelijke celstraf plus een werkstraf van 120 uur.