DEN HAAG - Vijf Glock-pistolen. Daarnaar was een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats op zoek via een Telegramgroep. Wat hij niet wist, was dat de veiligheidsdiensten meekeken. Op 29 maart 2022 had hij samen met een mede-verdachte in Den Haag een afspraak met de personen die hem de wapens zouden verkopen. Dacht hij. Maar het waren agenten. Hij en zijn 34-jarige kennis uit Amsterdam werden ter plekke ingerekend. Vandaag eiste het OM tegen de 35-jarige man achttien maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en tegen de 34-jarige Amsterdammer twaalf maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk).


De Haagse politie kreeg een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst dat in een Telegram-groep iemand druk op zoek was naar wapens. Rechercheurs besloten zich in de Telegram-groep voor te doen als verkopers. Een afspraak werd gemaakt: 8500 euro voor vijf Glock-pistolen. De ontmoeting vond plaats in Den Haag.

De Amsterdammer was onder de indruk van de koopwaar. “Als dit lukt, wil ik er nog wel twintig afnemen”, zo zei hij. Uit onderzoek bleek dat de wapens waarschijnlijk bestemd waren voor het drugsmilieu. Helaas voor de verdachten liep het anders. Zodra het geld door de 35-jarige man was overhandigd, werd hij aangehouden. Wegens een poging om vuurwapens voorhanden te krijgen.

Bijrijder

Zijn bijrijder – een 34-jarige Amsterdammer – zat duidelijk in het complot. Uit de in beslag genomen telefoons bleek dat hij van alle plannen van de 35-jarige man op de hoogte was en vrolijk meedeed. De officier van justitie eiste tegen hem twaalf maanden cel (waarvan vier maanden voorwaardelijk).

De uitspraak is over twee weken.