DEN HAAG - Een 50-jarige man uit Den Haag belde op 18 oktober 2020 zelf de politie om te vertellen dat hij zijn vrouw, de 38-jarige Sofia, had gewurgd. Agenten vonden haar in de woonkamer met de blauwe ceintuur van haar badjas om de nek. Aanvankelijk wisten ze haar te reanimeren, maar twee dagen later overleed de vrouw alsnog.

Dat verdachte zijn vrouw om het leven heeft gebracht staat wel vast. Tijdens de rechtszitting ging het vooral nog over zijn gemoedstoestand toen hij dit deed. Verdachte beweerde dat zijn vrouw al langere tijd hun 4-jarige dochtertje mishandelde en dat hij haar toen in een vlaag van verstandsverbijstering heeft verwurgd.

Volgens het Openbaar Ministerie kan daarvan geen sprake zijn geweest. De laatste mishandeling, de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, zou om 23.00 uur hebben plaatsgevonden, terwijl verdachte pas rond 6.00 uur de volgende ochtend zijn vrouw heeft verwurgd. Toen hij daarover de politie belde leek hij volkomen kalm en ook agenten die ter plaatse kwamen merkten niets van een opgewonden gemoedstoestand. En verwurging past op zichzelf ook niet bij een plotseling, ondoordacht misdrijf; verdachte moet de ceintuur zeker vijf minuten om haar hals hebben gehouden, genoeg tijd om bij zinnen te komen en zijn handelen te staken. Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van een uitgedacht plan, van moord dus.

Achterdochtswaan
Voor de beweerde mishandeling van het dochtertje is overigens nauwelijks onderbouwing geleverd, merkte de officier van justitie nog op. "Daartegenover staan verklaringen van neutrale derden, zoals een leraar en huisarts, die erop duiden dat van mishandeling geen sprake was. Ik concludeer dan ook dat het niet is gebeurd. Los daarvan is het voor de zaak ook niet relevant; het biedt geen enkel excuus."

Volgens deskundigen die verdachte hebben onderzocht is bij hem sprake van een steeds verdergaand achterdochtswaan denken. Hij ziet dat zelf niet en is daarom ook niet gemotiveerd zich te laten behandelen. Daarom eiste de officier van justitie naast een gevangenisstraf van 12 jaar ook een tbs-behandeling met dwangverpleging.