DEN HAAG - Moord op bestelling klinkt als iets uit films, maar een 37-jarige Hagenaar zocht tot twee keer toe op het darkweb iemand om zijn ex uit de weg te ruimen. Schijnbaar zonder scrupules wilde hij de moeder van hun twee jonge kinderen laten vermoorden. Gelukkig voor haar had de man te maken met oplichters die hem enkel van zijn geld af hielpen.


De zaak komt aan het licht door een melding van de Engelse politie, dat op het darkweb gesprekken worden gevoerd over het vermoorden van een vrouw in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat verdachte degene is die de opdrachten geeft, hij bekent dat later ook. Het stel was verwikkeld in een vechtscheiding en de emoties liepen op dat moment hoog op, vertelde hij.

Maar volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit het dossier dat verdachte kil, zakelijk en met volharding te werk is gegaan. Over een periode van enkele maanden is hij op zoek gegaan naar manieren om zijn plan te laten uitvoeren. Van een opwelling is volgens de officier van justitie geen sprake. Zelfs nadat hij een eerste keer was opgelicht, zag hij niet af van zijn plan maar zette de opdracht opnieuw uit.

Voorschot en bonus
Voor het slachtoffer moet het zeer beangstigend zijn geweest en nog steeds zijn. Niet alleen wilde de man met wie ze was getrouwd, de vader van haar kinderen, haar kennelijk laten vermoorden. Ook is in geen van de berichten te lezen dat hij die opdrachten daadwerkelijk heeft ingetrokken. Toen de informatie bekend werd is het gezin in allerijl uit huis gehaald en tot op de dag van vandaag ondergedoken.

Wat het Openbaar Ministerie betreft past alleen een hoge straf. Verdachte heeft zeer berekenend opdracht gegeven zijn ex-vrouw te laten ombrengen, alleen omdat hij de afwijzing niet kon verkroppen. En het was hem ernst. Hij heeft een voorschot betaald en beloofde zelfs een bonus als het snel zou gebeuren. Voor de kinderen moet het een verschrikkelijk besef zijn dat hun vader hiertoe bereid was.

De officier van justitie eiste maandag op zitting 10 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechter uitspraak.