ROTTERDAM - Op 10 november heeft de FIOD een 71-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Twee medeverdachten, een 57- jarige man uit Hendrik Ido Ambacht en een 67-jarige man uit Den Haag zijn gisteren aangehouden. De Rotterdammer en vier bestuurders van ondernemingen worden verdacht van witwassen en valsheid in geschrift. Vijf woningen en vijf bedrijfspanden zijn doorzocht in Bergschenhoek, Hendrik Ido Ambacht, Rotterdam, Schoonhoven, Rhoon, Vlaardingen en de gemeente Brielle. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen en twee auto's, waaronder een Porsche 911. De 71-jarige man is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en de voorlopige hechtenis is verlengd met 14 dagen.


De verdachte Rotterdammer was bestuurder van verschillende stichtingen. Hij heeft vermoedelijk namens die stichtingen voor ruim 1,5 miljoen euro aan valse facturen naar een vijftal reguliere ondernemingen gestuurd. De bestuurders van deze ondernemingen betaalden deze facturen en zijn ook verdachten in dit onderzoek. Via schijnconstructies is het geld weer teruggekomen bij de verdachten. Zij ontvingen het geld contant of in de vorm van goederen. De vermoedelijke fraude is aan het licht gekomen na een controle van de Belastingdienst.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.